Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Zagrepčani se testirali na ambroziju i i naučili je prijavljivati mobilnom aplikacijom

Za podizanje svijesti o ambroziji i alergijama kreirana je i web stranica alergicni.hr, kao i mobilna aplikacija za prijavljivanje staništa ambrozije
25. srpnja 2019. u 13:43 1 komentara 470 prikaza
Foto: Shutterstock

Deseci Zagrepčana danas su se testirali na alergen korova ambrozije, a i naučili prepoznati tu biljku, koja izaziva poteškoće kod sve većeg broja ljudi. Stoga su Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju i domaća farmaceutska tvrtka JGL već četvrtu godinu zaredom organizirali javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“, za podizanje svijesti o štetnosti ambrozije.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Građani su se, ujedno, upoznali i s besplatnom aplikacijom „Alergični“ za sve mobilne telefone, a kojom mogu fotografirati ambroziju na nekom području i prijaviti je nadležnima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Aplikacija, naime, fotografiju s točnom geolokacijom ucrtava na karti i prijavljuje nadležnima.

oprez! Ovo su bolesti od kojih češće obolijevaju žene nego muškarci

"Približavamo se sezoni ambrozije, čija je pelud izrazito alergogena i izaziva sve više problema na površinama sluznice nosa, očiju, pluća i kože i to kod sve većeg broja ljudi. Upravo zato je uklanjanje tog korova čak i zakonska obaveza. S ovom akcijom želimo dodatno podići svijest o potrebi iskorjenjivanja te biljke, upoznati ljude s problemima koje ona izaziva, podsjetiti bolesnike da prate koncentracije peluda, tj. peludnu prognozu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za dvadesetak gradova u Hrvatskoj te omogućiti onima koji imaju potrebu da se lako i brzo testiraju na ovaj alergen", istaknula je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Liječnice, dr. Ana Hađak i dr. Iva Topalušić su Zagrepčane upoznale s činjenicom da gotovo trećina stanovništva ima poteškoća s alergijama, a da je upravo ambrozija jedna od najrasprostranjenijih alergogenih vrsta, zbog čega je važno sustavno je uklanjati sa svih površina. Za edukaciju o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija kreirana je i internetska stranica alergicni.hr.

Istraživanje Biste li probali? Ako bebama dajete kikiriki mogli biste smanjiti rizik od alergije za 80 posto
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    U Podravini su Ambroziju prozvali Partizan jer se pojavila kad su partizani sa saveznicima oslobodili ta podrucja.