Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s alergijom

Zagrepčani se testirali na ambroziju i i naučili je prijavljivati mobilnom aplikacijom

Shutterstock
25.07.2019.
u 13:43

Za podizanje svijesti o ambroziji i alergijama kreirana je i web stranica alergicni.hr, kao i mobilna aplikacija za prijavljivanje staništa ambrozije

Deseci Zagrepčana danas su se testirali na alergen korova ambrozije, a i naučili prepoznati tu biljku, koja izaziva poteškoće kod sve većeg broja ljudi. Stoga su Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju i domaća farmaceutska tvrtka JGL već četvrtu godinu zaredom organizirali javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“, za podizanje svijesti o štetnosti ambrozije.

Foto: Shutterstock

Građani su se, ujedno, upoznali i s besplatnom aplikacijom „Alergični“ za sve mobilne telefone, a kojom mogu fotografirati ambroziju na nekom području i prijaviti je nadležnima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Aplikacija, naime, fotografiju s točnom geolokacijom ucrtava na karti i prijavljuje nadležnima.

"Približavamo se sezoni ambrozije, čija je pelud izrazito alergogena i izaziva sve više problema na površinama sluznice nosa, očiju, pluća i kože i to kod sve većeg broja ljudi. Upravo zato je uklanjanje tog korova čak i zakonska obaveza. S ovom akcijom želimo dodatno podići svijest o potrebi iskorjenjivanja te biljke, upoznati ljude s problemima koje ona izaziva, podsjetiti bolesnike da prate koncentracije peluda, tj. peludnu prognozu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za dvadesetak gradova u Hrvatskoj te omogućiti onima koji imaju potrebu da se lako i brzo testiraju na ovaj alergen", istaknula je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Liječnice, dr. Ana Hađak i dr. Iva Topalušić su Zagrepčane upoznale s činjenicom da gotovo trećina stanovništva ima poteškoća s alergijama, a da je upravo ambrozija jedna od najrasprostranjenijih alergogenih vrsta, zbog čega je važno sustavno je uklanjati sa svih površina. Za edukaciju o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija kreirana je i internetska stranica alergicni.hr.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:05 25.07.2019.

U Podravini su Ambroziju prozvali Partizan jer se pojavila kad su partizani sa saveznicima oslobodili ta podrucja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije