Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo izvana

U najpoznatiju zagrebačku crkvu ne može se ući

crkva sv. marka (1)
Foto: Sergej Novosel Vučković/VLM
1/3
27.06.2013.
u 11:14

Tijekom ljeta mise su svaki dan u 18, nedjeljom i u 11 sati, a na njih turisti mogu doći bez najave.

Eugene Clark i njegova partnerica Margaret tri su dana u Zagrebu i za kraj su ostavili obilazak Gornjega grada. Vole obilaziti sakralne objekte, katedralom su bili zadivljeni pa su htjeli ući i u crkvu sv. Marka. 

– Jučer nismo stigli, a baš smo razočarani što uopće nećemo moći ući – žalosno će Škoti pred zatvorenim vratima u predvorju, u nevjerici jer ne znaju kome se mogu javiti, a u crkvi obavijesti nema. 

Turisti iz zemlje i svijeta Markov trg godinama ucrtavaju u rute obilaska Zagreba, činit će to zasigurno i oni koji vide maketu crkve u Bruxellesu pa požele vidjeti pravu, ali uvijek dožive isto – razgledavanje crkve i njezinih umjetnina, među kojima su i Meštrovićeve skulpture, nije moguće. Turistički vodiči kažu da strancima moraju “okretati priču” da se usredotoče samo na krov s grbovima i time “kriti” bogatu baštinu. – Nije potpuna istina da je crkva zatvorena za turiste jer grupe koje najave dolazak ona čeka otvorena – tvrdi župnik mons. Franjo Prstec. 

Nije objasnio koliko se unaprijed treba najaviti, samo je dodao da se pri ulasku u predvorje, koje od interijera dijele staklena vrata, senzorima osvijetle freske u crkvi, a bočni oltari osvijetljeni su cijeli dan. To, doduše, gosti jučer nisu uočili. 

– Crkva je otvorena od 7.15 do 19 sati – ponovio je Prstec. 

Tijekom ljeta mise su svaki dan u 18, nedjeljom i u 11 sati, a na njih turisti mogu doći bez najave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije