Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogatstvo tradicije

Svaki ima svoju priču: Na smotri folklora napravili feštu

Smotra folklora u Velikoj Gorici
Foto: Kronike VG
1/4
01.04.2014.
u 11:19

Teme ovogodišnje velikogoričke smotre folklora su bile različite, od poklada do svatova, a KUD-ovi su dobro prezentirali običaje iz različitih hrvatskih regija

Koreografija „Kreni kolo“, Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec, pobjednik je ovogodišnje velikogoričke smotre folklora. KUD-ovi Velika Mlaka i Gradići dijele drugo mjesto, a KUD Ščitarjevo je treći. Pobjednik u kategoriji izvornog folklora je „Zorja, moja zorja, ne stajaj mi rano“ KUD-a „Stari Grad“, Lukavec, KUD Veleševec je drugi, dok je KUD Šiljakovina treći.

U Velikoj Gorici natjecalo 15 grupa Kulturno-umjetničkih društava i žiriju u sastavu Margareta Biškupić, Dražen Kurilovčan i Tvrtko Zebec nije bilo jednostavno izabrati pobjednika, navode Kronike Velike Gorice.

- Osobito je bio dobar drugi dio smotre. Prvi baš i nije bio briljantan, skupine koje su u njemu sudjelovale za nijansu su bile slabije od drugog dijela smotre u kojoj su izvođači svih skupina bili vrlo izjednačeni i bilo nam je jako teško odlučiti tko je od njih najbolji – rekao je Tvrtko Zebec.

Foto: Kronike VG

Dražen Kurilovčan ističe kako su KUD-ovi sve uvježbaniji što krasi kulturu Turopolja i dijela Posavine uz Veliku Goricu.

- Vidi se da puno rade, dosta ulažu u svoj rad, nošnju i ples. Svake godine vidim i neka nova lica, a u društva ulaze i sve više mladih članova što je fenomenalno – poručio je Kurilovčan.

Margareta Biškupić u ocjenjivačkom žiriju smotre folklora je više od 10 godina. Kaže kako društva napreduju svake godine te da je sve teže izabrati najbolju skupinu.

- I ono što mogu utvrditi u odnosu na prošlu godinu je to da se općenito kvaliteta smotre puno podigla. I to me silno veseli i raduje. Inače su velikogorička društva izuzetno dobra. Konstantno se obrazuju bez obzira što su amateri. Vole naučiti, žele poslušati savjet i to se vidi – kaže Biškupić.

Nastup svake skupine bila je priča za sebe. Teme su bile različite, od poklada do svatova, a KUD-ovi su dobro prezentirali običaje iz različitih hrvatskih regija. Mnogi posjetitelji komentirali su kako je ovogodišnja smotra folklora bila užitak za oči i uši.

Foto: Kronike VG

- Prvi put smo ovdje. Mnogi KUD-ovi bili su originalni i uživali smo gledajući ih i slušajući. Mislim da ćemo obavezno doći i iduće godine – rekao je Josip koji je smotru folklora došao gledati s djevojkom.

Napredak je osobito vidljiv u izboru kostima i narodne nošnje, kako bi skupine autentično prikazale određeni kraj.

- Nema odstupanja i zamjena lokaliteta. A ono što se jako gleda je urednost na sceni. Svaka nošnja ima svoju zakonitost na koji način se oblači i kako to mora izgledati te kako sve to skupno djeluje – dodala je Biškupić. Nakon odabira teme, kulturno umjetnička društva očekuje prava avantura. Učinit će sve, ne bi li potukli konkurenciju, osvojili publiku i žiri. Zato nemaju druge već pronaći savršenu koreografiju i ozbiljno prionuti poslu.

- S novom koreografijom počinjemo u rujnu. Potrebno je šest mjeseci rada dok se ne nauči pjevati, svirati i plesati te na kraju izbrusi da svi plesači i svirači zvuče kao jedan – priča nam Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice.

Pobjednike očekuju županijska natjecanja. Smotra izvornog folklora bit će u lipnju u Svetom Ivanu Zelini, a koreografiranog u rujnu u Velikoj Gorici.

>>Djeca se pokazala kao živi nositelji tradicije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije