Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje obnova pothodnika

Stube od granita i na šaranje otporan zid

Pothodnik na Borongaju
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/21
09.11.2017.
u 08:51

Na njihovim će se ulazima postaviti i klupice, kao i žardinijere s “plodnom zemljom”, a uređivat će se i slivnici, podovi i rasvjeta

K’o da silaziš u Had – osjećaj koji je obuzme kad se spušta u pothodnik Trnsko jučer nam je na stubama objašnjavala Branka Sršen. Zastala je jer, kako je rekla, u hodu razgovarati ne može, mora se koncentrirati da ne “zapne u neku rupu i slomi nos”.

Slijede im “makeoveri”

Kamena na stubama na dijelovima nema, a derutne su toliko da ni beton više ne izdržava, već se u njemu skuplja voda, pa stanovnici Trnskog moraju posebno paziti gdje će gaziti. Ne pomažu si ni s rukohvatom jer se ili uprljaju hrđom ili im u rukama ostanu komadići plave boje koja se ljušti s ograde.

– Ne sjećam se kad se posljednji put ovdje nešto radilo. Moguće da se čak pothodnik nije pošteno sanirao otkad se naselje gradilo, tamo još 60-ih – rekla je Branka Sršen, pa ipak priznala da se svakih desetak godina malo pokreči, a riješen je i problem prokišnjavanja u njega, tako da su se po betonskom podu postavile gumene podloge koje sprečavaju klizanje. Lampe koje su jedini izvor svjetlosti u podzemnom hodniku koji spaja Trnsko s Kajzericom toliko su već tamne, govore tamošnji stanovnici, da je u ponoć mračnije u pothodniku nego vani.

– Prolazimo jer moramo, ne jer je ugodno. I ne krivimo uopće one koji Aveniju Dubrovnik pretrčavaju. Jer prolaz ispod nje gotovo je jednako opasan kao i po njoj – objašnjavali su nam studenti Mario i Petra ispod natpisa “samo ljubav”, nekoliko metara od štanda na kojem se mogu kupiti satovi, naočale za čitanje, pa čak i pokoji odjevni predmet. U pothodniku Trnsko poslovnih prostora nema, ali nema ni onih koje pothodnici zanimaju, kažu naši sugovornici, pa zašto ih se ne bi iskoristilo barem za prodaju. Ipak, za mjesec dana, nađu li se otprve adekvatni izvođači radova, iselit će iz pothodnika prodavači, a privremeno i pješaci.

Za 1,5 milijuna kuna slijedi mu “makeover”, a počnu li radovi odmah u prosincu, do kraja travnja trebali bi biti privedeni kraju. Prat će se betonske i kamene površine, rušiti kamen s podesta i stuba, skidati gumene trake s poda, čistiti slivnici, rekonstruirati betonske površine, brusiti stube, zamijeniti oštećena rasvjetna tijela, ličit će se zidovi, a opločit će se i taktilnim pločama, kako bi se bez problema pothodnikom mogle kretati slijepe i slabovidne osobe, dok će se stubište obložiti – granitom. Nije Trnsko, međutim, jedini kvart u kojem će se uskoro raditi u podzemlju. Na redu je i pothodnik u Središću, koji će također stajati 1,5 milijuna kuna, a u njemu će se raditi gotovo na istim stvarima. Sanirat će se podovi, zidovi i rasvjeta, isto će ga se popločiti granitom, ali na zidove navući će se prani kulir, kako bi se eventualni budući grafiti bez problema mogli oprati te će se izvršiti “injektiranje zidnih i stropnih konstrukcija”.

– Sanacija je to vlažnih površina – što će se konkretno morati raditi objašnjavaju iz Grada, koji je prekjučer raspisao i natječaje za uređenje pothodnika u Savskom gaju te na dijelu Omiške te Ulice Dužice.

Nabavit će im i klupe

Na zapadu Novog Zagreba, osim samog hodnika, sanirat će se i ulaz u njega, pa se od budućih izvođača radova traži da nabave i nove žardinijere, a i za njih “plodnu zemlju”. Naravno, radit će se, kao i u ostalim pothodnicima, za 1,5 milijuna, na izbacivanju vlage, podu i zidovima, ugradit će se novi rukohvat, ali stube ipak neće biti granitne, već od običnog kamena. Milijun kuna više stajat će, pak, sanacija hodnika ispod Zagrebačke avenije na Knežiji, i to na križanju Omiške i Ulice Dužice. Nabavit će se ondje i klupe za zeleni otok usred Zagrebačke, a i nivelirati šahtovi te će se raditi veći zahvati na asfaltu. Novo ruho dobit će i pothodnik na križanju SR Njemačke i Avenije Dubrovnik, za koji trenutačno projekt rekonstrukcije rade Eko-plan i Laureus projekt. Oni moraju za 600 tisuća kuna predstaviti 3D vizualizaciju Gradu, s tim da im je jedan od glavnih zadataka osigurati pristupačnosti pothodnika osobama s invaliditetom. Prioritet je to za svih 28 gradskih pothodnika, govorili su u gradskoj upravi prije točno godinu dana, kada su najavili da će se do konca 2017. rekonstruirati šest najderutnijih podzemnih hodnika, onaj u Folnegovićevu naselju, u Središću, u Sopotu, Podsusedu, na Borongaju te Trnskom, a u sve njih trebao se ugraditi videonadzor. Prema natječajima koji su trenutačno u tijeku, od kamera u pothodniku zasad ništa, kao ni od njihove sanacije do kraja godine, a hoće li se urediti svi obećani, iz Grada nam do zaključenja broja nisu odgovorili.     

Komentara 1

DU
Deleted user
12:17 10.11.2017.

Bu to kum Penava podelal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije