Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornjogradska atrakcija

Nažigači svakoga dana pale 239 plinskih lanterni

02.11.2017.
u 21:25

Žižak na svjetiljkama tinja cijelo vrijeme, a nažigač povlačenjem ručice otpušta dovoljno plina za paljenje.

Sjevernu stranu Markova trga krase dvije nove plinske lanterne. Replike su to onih kakve su na zagrebačkim ulicama stajale u vrijeme kada su plinske lanterne bile jedina javna rasvjeta u gradu, a u rad su ih pustili gradonačelnik Milan Bandić i nažigač Josip Kufner, koji taj posao radi više od dva desetljeća.

– No djelatnik sam Gradske plinare već 40 godina. Posao nažigača prije mene radio je moj ujak pa sam znao paliti lampe i dok je on bio na bolovanju ili godišnjem. S turistima se svakodnevno fotografiramo i njima smo posebna atrakcija. Treba mi dva i pol sata da upalim lanterne na Gornjem gradu, Opatovini i Kaptolu – rekao je Kufner.

Žižak na svjetiljkama tinja cijelo vrijeme, a nažigač povlačenjem ručice otpušta dovoljno plina za paljenje. Ponekad se dogodi da vjetar ugasi žižak pa se svjetiljka pali ručno.

– Nikad se nije dogodilo da lanterne nismo upalili, no ponekad nam se zbog lošeg vremena jedan dio znao ugasiti – rekao je Kufner, koji se sad brine i za 23 lanterne u novouređenom parku Grič. Gornji grad sada ima 239 plinskih svjetiljki, a nekada ih je u Zagrebu bilo 1975. Grad se sve do 1934. godine u potpunosti osvjetljavao plinskom javnom rasvjetom, a od tada je ona postupno mijenjana električnom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije