Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kumice s Dolca

Milane, koliko ćemo još zima provesti na 
kiši i hladnoći

Kišovit dan na tržnici Dolac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
08.11.2017.
u 08:21

Dolac vapi za obnovom, a zadnji se put tamo radilo prije dvije godine. Popravljao se asfalt, a do druge faze radova nikad se nije došlo

Minimalno pet slojeva odjeće je obavezno, a i glavu treba dobro zamotati. Najbolje kapom, pa kapuljačom i onda još šal preko svega da dobro drži. A nekad ni to nije dovoljno protiv niskih temperatura s kojima svakodnevno bitku vode kumice na Dolcu. Kad padne pljusak, brzo vade i kabanice, no one su pak kratka vijeka trajanja pa se često trgaju. Onda su dobre i plastične vreće kojima se zamataju noge, ruke, glava... Neumorne kumice iz šale kažu da se oblače kao da idu na ekspediciju u Sibir, no činjenica je da znaju sve trikove kako se barem malo zaštititi od hladnoće, vjetra i kiše. Kako i ne bi kad imaju iza sebe godine i godine prakse. Godine tijekom kojih se smrzavaju dok čekaju krov nad glavom.

Kupci se povlače

Obećanje gradonačelnika Milana Bandića da će natkriti Dolac provlači se iz godine u godinu već više od desetljeća. No stiže još jedna zima u kojoj je krov nedosanjani san te stoga nije čudo da su kumice ogorčene.

– Uvjeti su jako teški. Hladno nam je i mokre smo. Ali lako za nas, roba nam propada, moramo više paziti kako da dekama ugrijemo voće i povrće nego sebe – govori kumica Nada koja na Dolcu prodaje već 30 godina. Bila je tamo i jučer kada je vani bilo 7 stupnjeva, ali se zbog jakog vjetra i kiše činilo kao da je puno manje. Zadnjih dana vrijeme je toliko loše da ljudi ne žele ni nos proviriti van, a kumice na hladnoći stoje satima. Znaju i da najgore tek slijedi kad temperature padnu u minuse i dođe snijeg.

– Jedino imamo ove šestinske kišobrane, a s njima je više problema nego koristi. Moramo ih čvrsto držati da ne odlete i nekako ih pokušavamo zavezati, ali jako su slabi – kažu kumice te dodaju kako je svakim danom sve manje i manje kupaca jer se ni njima ne da smrzavati. Ni parkinga nema u blizini pa, ako žele na tržnicu, moraju biti spremni na to da će se kući vjerojatno vratiti mokri.

– Sigurno bi bilo lakše kupovati da je tržnica natkrivena. Evo, ja se već sad jedva natjeram da dođem ovamo kupovati, isplati se smrznuti samo zbog niskih cijena – govori Mira Brajković koja je već 40 godina vjerna kupnji na Dolcu unatoč lošim uvjetima. Cijeli život tamo kupuje i Božena Burazer kojoj pak smeta što se već godinama priča kako bi se nešto nekada trebalo urediti, a na kraju ispada da se i kupce i prodavače samo vuče za nos.

– Teško je ovdje kupovati, a žao mi je vidjeti i ove prodavače kako se muče – govori Burazer te ističe kako bi bilo najpoštenije da se nadležni jednom za svagda izjasne hoće li biti što od Dolca ili ne. Zadnji put tamo se radilo još prije dvije godine kada se samo popravljao asfalt. Rekao je tada Bandić da je to tek početak radova i da će se “uskoro” u potpunosti obnoviti. Bilo je to samo jedno “uskoro” u nizu.

Dalje od šminkanja ne ide

– Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame. To je samo ona vanjska fasada, namaže se, a unutra baš i nije najbolje. Ali prođe, APP – rekao je tada Bandić. Međutim, dalje od šminkanja se nije došlo, a kompletno uređenje i krov daleko su od realizacije, jednako kao i podzemna garaža koja se godinama najavljuje iako ni arhitekti nisu sigurni da je njezina gradnja na toj lokaciji izvediva.     

Samo četiri tržnice od njih 27 imaju krov, a ni tamo baš ne cvjetaju ruže

Iako se Dolcu već godinama obećava krov, garaža i kompletno uređenje, iz Tržnica Zagreb poručuju kako ni oni trenutačno ne znaju u kakvoj su fazi planovi obnove. No daleko od toga da samo tamo kumice rade u teškim uvjetima. Zima je pred vratima, a na otvorenom će i ove godine raditi prodavači na čak 23 zagrebačke tržnice. Od njih ukupno 27 samo četiri, naime, imaju uređen zatvoren prostor. To su tržnice na Savici i Jarunu te u Gajnicama i Utrini.

– Već godinama prodajem na Dolcu, ali sam jedne sezone bila na Jarunu. To je nebo i zemlja. A osim loših uvjeta, najveća je razlika u prometu. Na otvorenom se dolaskom zime kupci jednostavno povuku i osjetiš kako više nema prometa. Na zatvorenim tržnicama je ipak puno bolja situacija – rekla je kumica Anela s Dolca. No potvrđuje da ruže baš ne cvjetaju ni na zatvorenim tržnicama. Ima i tamo puno problema pa tako trgovce muče propuh, često prokišnjavanje, zastarjela infrastruktura... Očigledno je da i one vape za obnovom, a građani su s pravom nezadovoljni i tvrde da imaju dojam da su tržnice zadnja rupa na svirali, a trebali bi biti jedan od simbola grada. Ipak, s njihovom obnovom uvijek nešto zapne.

– Bolje ne govoriti koliko već čekamo uređenje Dolca pa ništa, a eno, počeli su nešto raditi i na Branimircu, i to još prije nekoliko godina i odonda sve stoji. Izgleda još gore nego prije – govori pak kupac Miro Ćelić.     

Komentara 1

DU
Deleted user
15:40 08.11.2017.

A kad će natkriti Kvatrić? Peticiju koju su potpisivali i kupci je zgubil?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije