Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u Gornjem Vrapču

Spremni smo dati i svoju zemlju, samo da napokon prošire ulicu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
01.10.2020.
u 09:44

Prometna zavrzlama na Cvetkovićevu putu muče cijelo naselje

Cvetkovićev put u Gornjem Vrapču strma je, zavojita i toliko uska ulica da njome kombi, primjerice, jedva može proći. Onome tko ne poznaje naselje činilo bi se kao da je samo jedna od stotina takvih, no glavni je to prečac, govore tamošnji stanovnici, kojim se svakodnevno koriste na putu prema centru Vrapča, a odande prema ostalim dijelovima grada. Tisuće se ljudi, kažu nam, tako penju i spuštaju uskom ulicom kad idu na posao ili u školu pa su se zbog obavijesti o jednosmjernoj regulaciji prometa u pravcu juga koja je ondje osvanula prije godinu dana strasti u naselju itekako uzburkale.

Barem više nema sudara

– Prvo nas je začudilo to što je samo jedan dio puta postao jednosmjeran, kod Međašnog klanca, dok je ostali dio ulice dvosmjeran, iako je riječ o potezu ceste koji je jednako uzak i strm. Ali najveći je problem u obilaznom pravcu koji je katastrofalan. I to kilometrima po Horvatnici, koja je zbog strmine i nepreglednosti jako opasna – objašnjava Blaženka Harmina, stanovnica ulice. Ona i ostali susjedi potpisali su i peticiju kojom se tražilo ukidanje jednosmjerne regulacije, no nije urodila plodom.

– Ulicom se kao prečacem koriste svi ovdašnji stanovnici na putu prema gradu. Tako se rasterećuje Aleja Bologne i druge žile kucavice zapadnog dijela Zagreba. Gravitira joj više od 3500 stanovnika Gornjeg Vrapča i zato je jako važno riješiti tu prometnu zavrzlamu – objašnjava Vlasta Cvetković, vijećnica u Mjesnom odboru Gornje Vrapče. Većina stanovnika Cvetkovićeva puta na jednosmjernu regulaciju ima samo prigovore, no nekima ona i odgovara. Aleksandra Žuljević, kaže, sretna je što više ne mora iz svog dvorišta promatrati sudare na vrlo nepreglednom zavoju.

28.09.2020., Zagreb - Ulica Cvetkovicev put u Gornjem Vrapcu koja je iz dvosmjerne pretvorena u jednosmjernu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Činilo mi se kao da sam svaki dan izlazila i pitala treba li kome što pomoći. Ne jednom je vozač usput udario i moje vozilo, parkirano u dvorištu, pa sam morala tražiti odštetu od osiguravajuće kuće. Otkako je ulica jednosmjerna, toga više nema, iako priznajem da obilazak ljudima može zadavati glavobolje – kaže Aleksandra Žuljević. A česte prometne nesreće, odnosno njihovo sprečavanje, objašnjava nam Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsused-Vrapče, glavni su razlog zašto je taj dio ulice uopće postao jednosmjeran.

– Vozači su se sudarali na zavojima i prevrtali na bok. Sad je promet siguran, a otkako je uvedena nova regulacija, nije prijavljena nijedna nezgoda – kaže Kljajić pa dodaje da razumije frustracije stanovnika koji zbog situacije moraju raditi kilometarske obilaske kako bi stigli do svojih kuća. No, prometnu regulaciju ne namjerava mijenjati.

– Iskreno, to je nemjerljivo kad se usporedi s potencijalnim opasnostima – ističe Kljajić. No dugoročno rješenje problema nije u jednosmjernoj regulaciji, napominju stanovnici Cvetkovićeva puta, kao i predsjednik GČ-a, već proširenje cijele ulice kako bi automobili mogli prometovati bez straha od sudara. A da bi se to postiglo, mnogi od njih, poput Branke Novosel, spremni su i besplatno ustupiti dio svojih parcela.

Koče oni koji ne žele

– U nekoliko sam navrata pisala i rekla da sam spremna dati svoju zemlju bez ikakve naknade, a jedino što sam tražila jest da se na tom potezu za radova napravi i škarpa, s obzirom na to da je riječ o strmoj ulici koja je s godinama već počela lagano propadati. No, ništa od toga – ističe Branka Novosel. Kaže da su mnogi susjedi spremni učiniti isto, što potvrđuje i Kljajić, objašnjavajući pritom gdje je stvar zapela.

– Apsolutno se zalažemo za proširenje Cvetkovićeva puta, i to po cijeloj njegovoj dužini. Iako su neki spremni ustupiti i svoju zemlju u tu svrhu, problem je u tome što još postoje oni koji to ne žele, a potreban nam je pristanak svih da bi se to moglo učiniti – zaključuje Kljajić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije