Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u Šestinskom dolu

Nakon “sanacije” kanalizacije od poplava nas brane zečji nasipi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
24.09.2020.
u 10:52

Do prije nekoliko mjeseci, naime, nakon svake veće kiše cijeli odvojak preplavila bi rijeka vode pomiješane s onom iz kanalizacije pa je zato ViO ondje u ožujku pokrenuo gradnju novog javnog kanala, dugog 730 metara. No, žale se Nenad i njegov bratić Hrvoje Vajdić, to im je zadalo još više glavobolje.

Ne znam što mi je draže, kad sam prije pola godine plivao u fekalijama ili sad kad svako malo plivam u vodi do koljena. U svakom slučaju, plivam – ovako nam, sa sarkastičnim podsmijehom, priču o kalvariji sa zagrebačkom Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) u svojoj ulici započinje Nenad Vajdić, stanovnik odvojka Šestinskog dola na Črnomercu. Do prije nekoliko mjeseci, naime, nakon svake veće kiše cijeli odvojak preplavila bi rijeka vode pomiješane s onom iz kanalizacije pa je zato ViO ondje u ožujku pokrenuo gradnju novog javnog kanala, dugog 730 metara. No, žale se Nenad i njegov bratić Hrvoje Vajdić, to im je zadalo još više glavobolje.

A malo-malo suhe slavine

– Radovi su potpuno sfušani. Prva je greška bila to što su nove kanalizacijske cijevi radili iznad vodovodnih. Njihov je sadržaj, naravno, mnogo teži pa, kad se napune, pritisnu vodovodne cijevi koje onda pucaju. U posljednjih mjesec dana već su nekoliko puta došli sanirati kvar – prepričava Hrvoje, a Nenad dodaje da je to samo jedan od problema koje stanovnici odvojka sad imaju. Nakon završenih radova, ističu, ulica je ostala s manje šahtova pa oborinska voda koja dolazi s brijega nema kamo otjecati osim u njihovu kuću.

– I bili smo tako do koljena u vodi, sve je bilo poplavljeno. Da se spasimo, sami smo si iskopali male jarke na neasfaltiranom dijelu ceste da vodu preusmjerimo dalje od kuća – objašnjava Nenad. Kaže i da gotovo nikakvu pomoć nije dobio od ViO-a, čiju je službu zvao u nekoliko navrata.

22.09.2020,Zagreb - Zbog sanacije kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u ulici Sestinski dol odvojak nakon svake jace kise poplavi cijela ulica kao i garaze u ulici Sestinski dol. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

– Sve što su napravili jest da su nekim ljudima ispred ulaza u dvorište stavili dasku i vreću s pijeskom. I to je, ljudi moji, to – kaže Nenad Vajdić.

Ova je obitelj nakon “sanacije“ najgore prošla, kažu u odvojku Šestinskog dola, ali svi pate zbog neprestanih prekida u opskrbi vodom koji traju već mjesec i pol dana.

– Sve je bilo u redu dok nisu mijenjali kanalizaciju, a sad stalno ostajemo bez vode. Ne možemo tako živjeti, mora se nešto riješiti – ističe susjeda Vlasta Čekolj.

No nemaju problema samo stanovnici odvojka, već i oni koji žive u glavnoj ulici. Oborinske vode koje se za kiša poput rijeka slijevaju stotinjak metara niz cestu, naime, završavaju u velikoj podzemnoj garaži koju dijele četiri zgrade na križanju Šestinskog dola i njegova odvojka.

– Mislim da su zgrade podignute 2003., a nikad ranije nismo imali problema s kišnicom jer su je šahtovi bez problema upijali. I doslovce isti dan kad su završeni radovi, 24. srpnja, dogodila se ona ogromna poplava. Sve su naše stvari plivale ispod 30 centimetara vode, a zid je upio vlage do još metar i pol – prepričava nam Tomislav Vrsalović, stanar jedne od zgrada. Šteta je bila velika, govori, a stanari strahuju da bi se scenarij mogao ponoviti, i to već za nekoliko dana budući da se ponovno najavljuju velike kiše.

22.09.2020,Zagreb - Zbog sanacije kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u ulici Sestinski dol odvojak nakon svake jace kise poplavi cijela ulica kao i garaze u ulici Sestinski dol. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

– Kad se dogodila ta velika poplava, došli su djelatnici Zagrebačkih cesta i ispred ulaza u garažu postavili zečji nasip. Vreća je bilo premalo pa smo mi nadodali još. Ne znamo što da radimo i, ako se nešto ne napravi, razmišljamo o tome da tužimo Grad – ističe Vrsalović. Uvjeren je, dodaje, da je uzrok upravo u tome kako su obavljeni radovi na novoj kanalizaciji, no u ViO-u ondje problem ne vide.

U skladu s projektom

Jer kanal, kažu, funkcionira dobro, a radovi su izvedeni po svim pravilima i propisima.

– Vodoopskrba i odvodnja izvela je javni kanal u duljini 730 metara u Šestinskom dolu i njegovu odvojku. Izveden je u skladu s projektom, ishođenim potvrdama javnopravnih tijela, ishođenom građevinskom dozvolom, pravilima struke te je funkcionalan od trenutka završetka radova – kratko su priopćili, pri čemu nisu odgovorili na pitanje radi li se što na tome da stanovnici Šestinskog dola i njegova odvojka uskoro mogu živjeti bez straha od poplava.

Ključne riječi

Komentara 3

NE
nečešrazbojniče
14:33 24.09.2020.

Neka struka dela svoj posao sa diplomama čuvenog prometnog fakulteta i onima petnaest minutnim iz Banja Luke.

TM
trade_mark
15:26 24.09.2020.

kažu iz vodovoda "Izveden je u skladu s projektom, ishođenim potvrdama..." a projekt i potvrde je izdao neki "inženjer" iz posušja koji je završio faks u godinu i pol, u mostaru. u životu nije vidio vodovodnu cijev, ali je zato sin bandićevevog kuma. hvala, doviđenja.

IG
igorl
11:33 24.09.2020.

Izvrstan je komentar ViO: "Operacija uspjela, pacijent umro". Sve po pravilima struke. Izvedeno i zavrseno. To sto ne fukcionira - sta ces. Bitno da je strucno izvedeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije