Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENSKA GIMNAZIJA U VARŠAVSKOJ

Sestrama vratili školu, 
za nastavu im neupotrebljiva

30.09.2014., Zagreb - Varsavska 17, zgrada Zenske opce gimnazije u derutnom stanju.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
04.11.2014.
u 13:00

Ravnateljica: Kad smo ušle u zgradu, grijanje nije radilo, kanalizacija je bila začepljena i zidovi ispisani psovkama

Godinu i pol nakon što su sestrama milosrdnicama vraćene školske zgrade u Varšavskoj 17 i Gundulićevoj 12, što su čekale 58 godina, još se njima ne mogu potpuno koristiti. Zbog vlažnih i išaranih zidova, nesigurnih starih prozora, potrganih vrata, klupa i stolica te poplavljenog podruma zgrade su neupotrebljive za nastavu učenica Ženske opće gimnazije.

– Jako sam se razočarala kada sam vidjela unutrašnjost, očekivali smo da ćemo konačno dobiti prostor za proširenje gimnazije, a dobili smo trošak – objašnjava časna sestra Elizabeta, ravnateljica gimnazije.

Ulagalo se minimalno

Dvije zgrade koje sa samostanom povezuje zajedničko dvorište 1926. sagradila je Družba sestara milosrdnica. Prostor je nacionaliziran 1945., a odlukom Vlade vraćen im je u vlasništvo 1997. No, zgradu u Varšavskoj koristila je Upravna i birotehnička škola, a ista je situacija bila s dijelom zgrade u Gundulićevoj.

– Mi smo mogli koristiti samo manji dio zgrade u Gundulićevoj, nastavu smo vodili u dvije smjene, u malim učionicama – kaže ravnateljica i ističe da su mislili da je problem riješen kada je lani u travnju Upravna škola preseljena.

No školu su sestre milosrdnice zatekle u posve derutnom stanju pa se, umjesto s nastavom, moralo krenuti s adaptacijom.

– Grijanje nije radilo, kanalizacija je bila začepljena, zidovi su se raspadali i bili ispisani psovkama... Nisam mogla djevojčice pustiti u unutra – objašnjava sestra Elizabeta. Prisjeća se i da su za ljetne oluje prozori i crjepovi pali na Varšavsku, zbog čega je odonda zatvoren glavni ulaz, a tako će biti sve dok ne bude dovoljno siguran.

– Ulagalo se minimalno, popravljalo se najnužnije jer smo čekali vlastiti prostor – objašnjava Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole.

Od Biskupije tek potvrda

Iako su u milijun kuna vrijednoj adaptaciji pomogli Grad, roditelji i inozemne zaklade, većinu je sredstava morala uložiti sama Družba sestara milosrdnica. Od Zagrebačke su nadbiskupije dobile tek potvrdu koja im je pred zakladama jamčila da uistinu skupljaju novac za obnovu škole. No, zgrade još nisu prilagođene za rad s djecom, neke su učionice još derutne, u podrum se ne može ući... Stoga sestra Elizabeta najavljuje nove radove dok se škola ne vrati u izvorno stanje. Ali najprije treba naći novac.

>>Za 5 godina nastava u jednoj smjeni. Evo gdje se grade nove škole

Komentara 21

VI
Vito
07:28 05.11.2014.

Aubix 04.11.2014 u 21:28h ____________ skroman????? _________ Živi u tuđoj imovini, svjestan toga ne želi iseliti u gradski i/ili državni stan na kojeg ima pravo ___________ Zar se borio za nepoštenje?????

VI
Vito
07:36 05.11.2014.

doktorica 04.11.2014 u 20:10h __________ Umjesto toga su nam nakon 50 godina vratili uništene zgrade i sad od nas očekuju obnovu pročelja kao da ih mi nismo održavali i to bez imalo srama ___________ Ne smijemo zaboraviti da su cijelojelo vrijeme obrane Hrvatske redovno uzimali novce za obnovu i izgradnju pod raznim imenima, od "stanoinvest" pa do sadašnjeg GSKG-a i dijelili plaće, a da nisu obnavljali niti "o", kamoli prostorije ______ Samo pogledajte kako izgleda zgrada GSKG-a u Savskoj 1 i dvorištu - i sad ju ne obnavljaju, nego "samo nužno", a od nas i dalje uzimaju novce "za pričuvu" i to svake godine sve više, iako cijena eura i dolara "ne rastu" deset posto godišnje.

VI
Vito
07:20 05.11.2014.

micica 04.11.2014 u 22:34h ____________ Jaaaako zanimljiv pristup imovini. ____________ Uselio se u tuđu imovinui sad se skriva iza "trpinjske ceste" ____________ Možete li čitateljima objasniti - s koje strane trpinjske ceste se nalazoi kad je branjen Vukovar? _________ Braniteljitelji su se borili za poštenu Hrvatsku. ____________ Za što se ovaj bori? ________ Za ostanak u tuđoj imovini???? __________ Pa tuđe su oduzimali komunisti od 1945.g. na dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije