Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Rudešani: Ne možemo čekati do 2023., agoniju poplava treba zaustaviti hitno

Rudešani su opet na nogama jer je Gradska skupština odbila amandman kojim su tražili sanaciju dotrajale kanalizacije
13. prosinca 2019. u 17:22 5 komentara 1017 prikaza
Rudešani traže hitno rješenje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Ljutiti su stanovnici Rudeša jer je na ovotjednoj sjednici Gradske skupštine odbijen amandman kojim se traži da se u zagrebački proračun za sljedeću godinu uvrsti 5,5 milijuna kuna za sanaciju dotrajale kanalizacije koja ih muči godinama.

Otpad Veći računi Izračunali smo koliko ćete morati plaćati odvoz otpada po novim cijenama

Pogođeno 26 ulica

Situacija je, kažu, hitna jer kvart za jačeg pljuska, u prosjeku od dva do tri puta godišnje, naprosto pliva u fekalijama. Iz WC školjki, slivnika, šahtova, zidova i podova poput vodoskoka izbija na kubike vode pomiješane s otpadom iz kanalizacije. Zato su, nakon što ih je rujnu zadesila jedna od najvećih poplava u posljednjih deset godina, zajedno s HNS-ovim zastupnikom Tomislavom Stojakom složili amandman na prijedlog gradske blagajne za 2020. A usto amandman na rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim su tražili naknadu štete u iznosu od tri milijuna kuna za sva kućanstva pogođena rujanskom poplavom, njih 76 u 28 ulica.

– I oba su odbijena. Drugi amandman bez ikakva obrazloženja, a prvi zato što je Vodoopskrba i odvodnja navodno počela s radovima na svom velikom projektu pa ne može sad i ovo raditi – objašnjava Stojak.

Rudešani traže hitno rješenje | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Misli pritom na Projekt Zagreb vrijedan dvije milijarde kuna, kojim bi se sagradio ispust kolektora Horvaćanske u Savu. Međutim, dodaje, amandman su i podnijeli kako bi se počelo sa sanacijom infrastrukture kao nekom vrstom privremenog rješenja dok se ne počne provoditi Projekt Zagreb. Bio im je to i posljednji pokušaj da nađu rješenje jer su u rujnu pohodili i Vodoopskrbu i odvodnju kako bi zatražili naknadu štete, ali i da se napokon sanira kanalizacija stara barem 50 godina koja ne može “progutati” obilne oborine.

– No rečeno nam da se strpimo do 2023. godine. Ali mi ne možemo toliko čekati, nama treba pomoć sada – ističe Ljiljana Besednik, koja živi u Draganićkoj ulici.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba RASPRAVA O PRORAČUNU Bandić: Da zlatom optočim Kozari puteve, pitali bi što nije srebro

Pomoći im je obećao i sam gradonačelnik Milan Bandić, koji je kazao da će se ubrzati aktivnosti koji će riješiti njihov problem.

– Ubrzat ćemo posao i duplo, pa makar dubili na trepavicama – poručio je 25. rujna, dva dana nakon poplave.

Cijevi ih muče od 2004.

I zbog toga je obećanja Rudešane neugodno iznenadila vijesti da im je amandman odbijen, posebice jer agonija s poplavama zbog dotrajalih cijevi, ističu, traje još od 2004., a šteta je s godinama narasla na desetke tisuća kuna po kućanstvu, pa im je doista prekipjelo. Kako bi se zajednički borili za rješenje problema, održavaju redovita okupljanja, a jedno je zakazano i za večeras.

– Ne postignemo li uskoro neko konkretno rješenje, sve su opcije za daljnju akciju otvorene. Borit ćemo se svim sredstvima – kaže Ljiljana Besednik.

Rudešani traže hitno rješenje
1 / 23
Sljemenska žičara jedan je od kapitalnih projekata grada Zagreba
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Zooltan:

    sve što su naveli je istina ali fontane su bile važnije a oltar domovini je najhitniji posa

  • dopizdilomi:

    U Zagrebu se ništa nije radilo od univerzijade. Jedino za spomenuti je tramvaj do prečkog i radovi na Ilici u vrijeme Dropuličke. Sve ostalo je loša šminka a kanalizacija ne može progutati grad a naročito još vanjska naselja. Pa na ... prikaži još! pročiščavać još nije sve spojeno.

  • Mia0900:

    Nestvarno je da ta lopina uzima najveći prirez u državi,plaćaš slivne vode, smeće i sve režije kao da plaćaš režije kraljice Elizabete i njezinog dvora, a kad ti taj isti đubretar koji te pokrao za svu tu silnu lovu treba ... prikaži još! srediti cestu on kao nešto odbija. Oni kao nešto odbijaju!!?? Bože dragi do kad ćemo mi to trpjeti?!