Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić: Da zlatom optočim Kozari puteve, pitali bi što nije srebro

Gradonačelnik na Skupštini zabranio pročelnicima da tumače oporbi proračun od 8,5 milijardi
09. prosinca 2019. u 20:17 4 komentara 815 prikaza
Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sve što ste imali, napisali ste im. Možete tri dana pričati i nikad nećete s njima na zelenu granu, zato samo sjednite i uživajte – u rukavicama je pojasnio gradonačelnik Milan Bandić jučer svojim pročelnicima da nemaju više što zastupnicima tumačiti proračun ni odgovarati na pitanja o strateškom financijskom dokumentu za 2020. I mogao je tako jer, s obzirom na omjer snaga u Skupštini, sva su “sekiranja” Sizifov posao jer u startu je jasno da će svaki gradski prijedlog proći. Drukčije nije ni s proračunom, ali oporba se, kao i obično, nije dala pa je iskoristila priliku da makar upozori na sve nejasnoće u dokumentu od 8,5 milijardi kuna.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba Bandić Vesni Nađ: 'Ako vam se ne sviđa Advent, ne morate ići ili se možete baciti u Savu'

– Ne znam koja je poanta ovog igrokaza zvanog proračun. Primjerice, za kapitalna ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u 2020. planiralo se 316 milijuna kuna pa je amandmanom gradonačelnika iznos povećan na 362 milijuna. A isti toliki bio je predviđen i u 2019., ali je rebalansom smanjen na 342 milijuna. Zašto gradonačelnik daje amandman na svoj proračun i zašto je iznos ulaganja uvijek isti, 362 milijuna? – zanimalo je Tomislava Tomaševića iz Zagreb je naš, a Bandić mu je odgovorio na pitanje. Šalimo se, naravno da nije.

Njegovi okupirali aktualac

– Ne znam s kim polemizirate. Moji prioriteti ne mogu biti vaši prioriteti, skinite mi se s vrata. Pa ovu torturu ne može podnijeti ni čovjek koji ima živce kao Milan Bandić. Ovo nije igrokaz, nego proračun Grada Zagreba, a ja da zlatom optočim Jelačić-plac ili Kozari puteve, vi biste pitali što nije srebro – kazao je gradonačelnik, koji je od 44 amandmana zastupnika prihvatio njih 13. Pogađate, ne opozicijskih, iz koje je stigla i kritika da je proračun opet nerazvojan. Isto su kazali i za rebalans za ovu godinu, o čemu su također jučer odlučivali.

Kolinda Grabar-Kitarović i Milan Bandić znatan pad Potpora predsjednici topi se zbog 'braka' s M. Bandićem

– Činjenica da na sjednicu dolazi u prosincu govori o tome kako se ozbiljno vodi Grad – rekao je Saša Molan (SDP), a Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a istaknula projekte koji se rade s državom. U 2019., kazala je, planirano je 60 milijuna kuna za Imunološki zavod, a realizirano nula, isto kao i za Sveučilišnu bolnicu, za koju je bio predviđen milijun.

Osim proračunom, bavili su se zastupnici i činjenicom da je gradonačelnik ostao i poslijepodne na sjednici, što se ne događa često, a sve su opravdali time da mu je jutro bilo lagano. Razlog su bili njegovi zastupnici koji su stigli prije sedam ne bi li se prvi prijavili za postavljanje pitanja na aktualnom satu i tako Bandiću malo natjerali vodu na mlin.

Gordana Rusak pitala je je li točno da radovi na žičari idu baš dobro, Irenu Cajner Mraović zanimale su “sumnjive primjedbe” s javne rasprave o GUP-u, a Nenad Matić bio je zabrinut za Dinamov stadion jer je sutra utakmica s Manchester Cityjem. Vremena je ipak bilo i za oporbu, a Bandića je odmah naživcirao Renato Petek iz Naprijed Hrvatska koji je nabrojio “da gradonačelnik pomaže da se naša zemlja stalno srozava na tablici korupcije”.

Advent Run Zagreb ZAGREB ADVENT RUN Centrom Zagreba jurilo rekordnih 3150 Djedova Božićnjaka, sobova, vilenjaka, ali i pokoji Superman te pčelica

– Afera Srebrnjak, adventske kućice za pajdaše i prijatelje – nabrajao je Petek, a Bandić mu je poručio da je “jadan i čemeran čovjek”. Nabrojio je zatim gradonačelnik što je sve on radio u 20 godina, kako je na čelu grada, a Petek mu kazao da je njegovo “delanje blagotvorno kao i kuga u 16. stoljeću”.

Čemu kredit za žičaru?

Matej Mišić iz SDP-a pitao je čemu dizanje kredita od 537 milijuna kuna za žičaru.

– Mislili smo je prijaviti za sufinanciranje iz EU, nije išlo, ali ići će neki drugi projekt. Ovaj ćemo sufinancirati po najpovoljnijoj kreditnoj liniji – kazao je Bandić, kojemu je Tomašević pokušao uručiti i svojevrsni trofej u obliku reketa za “najkorumpiraniji božićni sajam”.

Za korupciju na Adventu prozvala ga je i SDP-ovka Vesna Nađ.

Milan Bandić Denis Derk Kako je u 19 godina Zagreb gubio svoje autentično lice

– Nikad nećete razumjeti što znače vizija, znanje, hrabrost i odgovornost. Vi imate šprancu od 2009.: Bandić je kriminalac. Poštujem pozitivne propise. Koristim se vizijom koja je šest puta potvrđena na izborima. Tri je puta Advent proglašen najboljim u Europi – kazao je Bandić pa joj poručio “ako joj se Advent ne sviđa, na njega ne mora ići ili se može baciti u Savu”.

Nađ mu je odgovorila da nema suicidalne misli.

– Da ste gradonačelnik europskoga grada, onda biste argumentirano odgovorili, a ne vrijeđali i govorili mi da se ubijem. Ako vi ne znate, pitajte svog vozača, on sigurno zna – uzvratila je Nađ. 

>> Pogledajte i ovaj video: Rođendan Milana Bandića

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • kažemja:

    Najžalosnije od svega da jedan takav groteskni lik, primitivac i egoist još uvijek ima dosta obožavatelja. Reći nekome da se ubije zato što te kritizira može samo moralna nakaza i čovjek od kojeg je ostala samo ljuštura a sve drugo ... prikaži još!o mu je propalo i istrunulo.

  • rus4:

    Šta on zna šta su EU projekti.Rođaci iz ercegovine to nisu još otkrili...U njegovo to vrijeme nije ni bilo..Čovjek ne zna ni strani jezik,a vodi metropolu !!!

  • kariola:

    Bandicu, pakuj kofere da budu spremni. Jer,ides ili u Remetinec ili u Bosnu kod Mamica. Doci ce i tebi kraj!