Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zgrada s liftom

Projekt vrijedan 23 milijuna: Donosimo detalje kako će izgledati novi azil i oporavilište u Dumovcu

Foto: AZIL U DUMOVCU
1/3
14.10.2021.
u 08:00

Trebao bi se otvoriti sredinom 2023. godine

Halo, sklonište? Imamo ovdje ranjenu srnu, možete li je pokupiti i pomoći joj? Na desetke takvih poziva u azilu u Dumovcu primaju svakodnevno. Hvatači potom jure na teren i vraćaju životinju u prirodu ili je, ako treba liječenje, odvezu u Zoološki vrt. On je od 2017. registriran kao oporavilište za divlje (ne)zaštićene životinje, ali su mu kapaciteti mali pa bi ih, u slučaju da trebaju dugoročniju skrb, morali iseliti. Zvali bi, primjerice, Udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP, koja također grca od posla. No od sredine 2023. pokraj postojećeg azila u Dumovcu niknut će moderno opremljena jednokatnica u kojoj će biti i novo oporavilište za divlje, egzotične i (ne)zaštićene vrste te sklonište za pse.

U prizemlju će biti 42 boksa za napuštene i oduzete četveronošce, zahvaljujući čemu će se moći odvojiti, što je posebice važno ako zbog bolesti moraju u karantenu.

– Sklonište trenutačno nema pojedinačno držanje, nego u skupinama, i to otežava proces socijalizacije životinja s ljudima – objašnjava Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja ZOO-a te voditeljica istraživanja i razvoja.

Foto: AZIL U DUMOVCU

Za šišmiše, rode, čančare...

U protekle tri godine primili su 2575 pasa, ali i 1232 ranjene mačke. Brinuli su se usto o 941 divljoj zaštićenoj životinji, od čega 578 ptica. Divljih nezaštićenih vrsta, poput golubova, ježeva, vrana, pataka i srni, bilo je 1931, od čega opet najviše ptica, 1540. Zato je veoma važna i letna volijera koja će se također sagraditi u sklopu skloništa, a u njoj će puštati ptice kako bi provjerili jesu li dovoljno snažne za povratak u prirodu.

– Na gornjoj etaži bit će oporavilište i ondje ćemo držati, među ostalim, strogo zaštićene vrste poput šišmiša, sova, bijelih roda, puhova, dabra, čančara, barskih kornjača, čovječje ribice... – nabraja D. Maljković.

Zgrada će imati i novu ambulantu, kirurgiju i prostor za karantenu, na krovu će se nalaziti solarne ploče, a bit će postavljeno i dizalo. Planira se usto nabava vozila s opremom za hvatače.

– Projekt je bitan i za carinske djelatnike jer oni uzmu zaštićene vrste kojima se nelegalno prometuje i dovode ih k nama. Tako da ćemo i dalje primati strogo zaštićene divlje životinje iz cijele Hrvatske, a i ostale divlje iz Zagreba – kaže D. Maljković dodajući kako sve vrste vraćaju u njihovo izvorno stanište.

Foto: AZIL U DUMOVCU

– Vjerujemo da će od velike koristi biti i vatrogascima, policiji, inspekcijama zaštite prirode, veterinarima, komunalnom redarstvu, obrazovnoj zajednici, nevladinim organizacijama, volonterima. Studenti i učenici će putem prakse iz prve ruke naučiti nešto više o liječenju životinja – govori Davorka Maljković.

Traži se izvođač radova

Što se tiče gradnje, Grad je objavio natječaj kojim se traži izvođač radova za najveći dio projekta treće faze modernizacije ZOO-a, pod čiju ingerenciju spada i azil, vrijednog gotovo 23 milijuna kuna. Obuhvaća 1322 četvorna metara zgrade te 60-ak kvadrata letne volijere koji će pak stajati 15,5 milijuna. Traje do 5. studenog, a projekt je sa šest milijuna sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Ostatak je iz gradske blagajne te nacionalnih sredstava za sufinanciranje programa i projekata EU. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije