Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je građen Most slobode preko Save

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
07. studenoga 2013. u 08:49 3 komentara 6443 prikaza
Most slobode
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/5

Iako pedesetih godina 20. stoljeća nije postojao cjelovit plan gradnje južno od Save, to je desetljeće bilo ključno za širenje Zagreba u tom smjeru. Pri tome je važnu ulogu imao Većeslav Holjevac, zagrebački gradonačelnik od 1952. do 1963. godine. Naime, praksa je dokazala da je gradnja većih stambenih naselja na slobodnim površinama najjeftiniji način građenja, iako prije tamo nisu postojali komunalni uređaji.

Velike prekosavske površine slobodnog zemljišta koje su nacionalizacijom i konfiskacijom postale društveno vlasništvo bile su pogodne za široke građevinske radove. Iako cjelovita planska rješenja za to područje ne postoje, o nastojanjima da se Zagreb usmjeri prema jugu već u prvoj polovici 50-ih govori nam značenje objekata koji se grade na području uz desnu obalu Save.

Trnje Kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledalo Trnje snimljeno 1934. godine Trnsko kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledalo Trnsko 1963. godine

Prije svega to su Zagrebački velesajam, koji u jesen 1956. otvara gradonačelnik Većeslav Holjevac, te Most slobode koji je izgrađen 1959., čime je gradska jezgra povezana s južnim, prekosavskim Zagrebom. Još prije donošenja prvog plana Novog Zagreba od sredine 1950-ih javljaju se i prvi stambeni objekti te planska rješenja područja s desne obale Save, u početku ograničena karaktera. Tijekom 1957. grade se prvi stambeni objekti nadovezujući se na već postojeće naselje Savski gaj.

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • josko:

    Prvo autor članka proglašuje "gradnju.. u slobodnim područjima" ... da bi onda nadodao stvarnu istunu: - sva ta zemlja je bila otimačina kroz nacionalizaciju i konfiskaciju! Da li su originalni vlasnici pravično namireni!? Ideja je možda bila dobra, gradonačenik Holjevac ... prikaži još! koliko se sječam nije bio u stilu ostalih komunjara ... a Novi Zagreb bio i ostao spavaonica. Ali to je stara tema, gdje ljudi imaju oprečna mišljenja ... a što je, tu je!

  • Deleted user:

    Holjevac je izdao nalog da se sagradi Novi Zagreb na sadašnjoj lokaciji kako bi i po tom Zagreb sličio Beogradu. U vrijeme kad je počela gradnja Novog Zagreba bilo je i više nego dovoljno mjesta sjeverno od Save, a zemljište ... prikaži još!šte je na obje lokacije bilo ''besplatno'', oteto od pravih vlasnika grubom komunističkom silom.