Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledalo Trnsko 1963. godine

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
04. studenoga 2013. u 12:45 1 komentara 3983 prikaza
Trnsko
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/4

Doseljavanja u Novi Zagreb početkom 1960-ih prisjeća se akademik Slavko Cvetnić: – Mi smo se doselili u Trnsko 10. 10. 1962. Useljavali smo se čim bi stan bio gotov, dapače, u našoj su kući useljena dva stana još prije nego što je kuća bila zgotovljena jer se stanarima jako žurilo i bili su prisiljeni useliti se jer su već bili u neizdrživoj stambenoj situaciji...

Doseljavali smo se na svakojake načine, od ručnih kolica do kamiona, koji su tada bili uobičajeno prijevozno sredstvo, i to otvoreni, u kojima se prevozio i ugljen i drva i namještaj.

Maksimir imate li i vi fotke? 20 kvartovskih slika starog Maksimira studentski grad Kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledao Studentski grad 1959. godine Ozaljska ulica kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledala Ozaljska ulica davne 1949.

Tada ni kamiona za prijevoz tereta nije bilo toliko jer su još uvijek bili tzv. foringaši u Zagrebu, a to su bili ljudi koji su imali velika kola i dva konja. I s tim kolima i konjima prevozili su namještaj, teže terete i dovozili kamo je trebalo. Moglo se vidjeti zagrebačke foringaše još 1965., pa i poslije. Mnogi koji su stanovali u Trnskom bili su raznorazni majstori koji su se razumjeli u sve, primjerice u popravak auta.

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

objavio fotku
Vlado Kalember u Splitu pozirao sa sinom Darianom. Pratitelji: 'Skoro je visok kao ti'
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?