Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledalo Trnsko 1963. godine

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
04. studenoga 2013. u 12:45 1 komentara 3495 prikaza
Trnsko
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/4

Doseljavanja u Novi Zagreb početkom 1960-ih prisjeća se akademik Slavko Cvetnić: – Mi smo se doselili u Trnsko 10. 10. 1962. Useljavali smo se čim bi stan bio gotov, dapače, u našoj su kući useljena dva stana još prije nego što je kuća bila zgotovljena jer se stanarima jako žurilo i bili su prisiljeni useliti se jer su već bili u neizdrživoj stambenoj situaciji...

Doseljavali smo se na svakojake načine, od ručnih kolica do kamiona, koji su tada bili uobičajeno prijevozno sredstvo, i to otvoreni, u kojima se prevozio i ugljen i drva i namještaj.

Maksimir imate li i vi fotke? 20 kvartovskih slika starog Maksimira studentski grad Kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledao Studentski grad 1959. godine Ozaljska ulica kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledala Ozaljska ulica davne 1949.

Tada ni kamiona za prijevoz tereta nije bilo toliko jer su još uvijek bili tzv. foringaši u Zagrebu, a to su bili ljudi koji su imali velika kola i dva konja. I s tim kolima i konjima prevozili su namještaj, teže terete i dovozili kamo je trebalo. Moglo se vidjeti zagrebačke foringaše još 1965., pa i poslije. Mnogi koji su stanovali u Trnskom bili su raznorazni majstori koji su se razumjeli u sve, primjerice u popravak auta.

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu