Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledalo Trnje snimljeno 1934. godine

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova
05. studenoga 2013. u 11:45 4 komentara 4329 prikaza
Trnje
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Trnje se spominje još u gradskom Urbaru iz 1615. godine, a među prvim stanovnicima tog područja navode se kmetovske obitelji grofova Oršića pa zatim grofa Kulmera te gradski i crkveni kmetovi. Nakon ujedinjenja 1850. godine Zagrebu radna snaga postaje sve više potrebna te dolazi do naseljavanja osiromašenih seljaka iz raznih područja Hrvatske.

Do intenzivnijeg zamaha u razvoju dolazi gradnjom željeznice (1862. godine) i Glavnog kolodvora (1892. godine) te industrijalizacijom kada Trnje postaje gradskom periferijom.

Trnsko kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledalo Trnsko 1963. godine studentski grad Kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledao Studentski grad 1959. godine Vukovarska ulica grandiozni bulevar Evo kako se razvijala zagrebačka žila kucavica – Vukovarska ulica

Radničke, a posebno željezničarske obitelji teško preživljavaju uz niske plaće. Stanovništvo Trnja ubrzano se povećava, uz spontanu gradnju kućica i privremenih stanova uz putove koji vode vertikalno od Save prema centru grada. Veće doseljavanje stanovnika dovelo je do otvaranja osnovne škole 1899. koja ujedno postaje prvi sportski i kulturni centar Trnja.

S trnjanskog područja kretala je skela nazvana Kraljevski brod koja je još od srednjeg vijeka pa sve do gradnje Mosta slobode 1959. bila veza Zagreba s prekosavskim naseljima. U razvojnim planovima nakon II. Svjetskog rata Trnje je bilo previđeno kao gradsko središte. Sadašnjoj Ulici grada Vukovara bila je namijenjena nova trgovačka i poslovna uloga, što do danas nije zaživjelo.     

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • neki:

    Stara Trnjanska desno, a lijevo isto tako Trnjanska ulica, ali ne vidi se je li slikana prije sadašnjeg autoputa ili nakon njega.

  • mtintilinic:

    Ove dvije fotke su snimljene u Trnjanskoj, ali na sasvim dva različita mjesta. Stara fotka je snimljena s tvorničkog dimnjaka blizu Save južno od današnje Slavonske (na slici se vidi osnovna škola koja još i san danas radi, a koja ... prikaži još! se nalazi na uglu Trnjanske i Starotrnjanske/Prudi), a suvremena fotka je snimljena sjeverno od Slavonske, odmah iza Palače pravde.

  • sestrićna:

    selo ko' selo...