Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godinu dana novog modela

PITANJE DANA Kako ocjenjujete Tomaševićeve ZG vrećice? Je li Zagreb prljaviji ili čišći?

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević s radnicima Čistoće skupljao nakupljeni otpad
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/37
16.10.2023.
u 09:13

Lani u listopadu krenuo je novi model za otpad u Zagrebu. Nije to originalna ideja, vrećice postoje i drugdje, no oko njih i oko razvrstavanja otpada vodila se i vodi se rasprava. Zato vas pitamo koliko ste zadovoljni modelom za zbrinjavanje otpada u metropoli.

Kantograd, prijestolnica smeća poput Napulja, pogodovanje privatnim oporabiteljima, hrpe smeća, smrad Jakuševca... tim i sličnim izjavama aktivist Tomislav Tomašević godinama je zajedno s mnogima upozoravao na probleme u vezi s gospodarenjem otpadom u Gradu Zagrebu.

Najavljivao je stoga pa osvojio povjerenje najvećeg broja glasača prije dvije godine obećanjima o uvođenju reda u gospodarenju otpadom,  o raskidu štetnih ugovora s privatnicima i zatvaranju Jakuševca u mandatu. Ovo posljednje, i sam je gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon dvije godine mandata priznao je da se neće dogoditi do roka u kojem je obećavao.

Što se tiče ugovora s privatnicima, a tu se ponajviše misli na CIOS grupu Petra Pripuza, ti ugovori nisu raskinuti nego povećani, sugerira gradska oporba, ali Tomašević pojašnjava da nije bitno je li usluga ugovorena, nego konzumira li se. Ostaje nam, dakle, ono prvo, uvođenje reda u gospodarenje otpadom.

POVEZANI ČLANCI:

Dugo se najavljivao pa je naposljetku 1. listopada svečanim bacanjem smeća u Masarykovoj uveden novi model za otpad u metropoli. Plave vrećice nisu zagrebački izum, one postoje u drugim bojama i u drugim europskim gradovima, no jesu li pravo rješenje za Zagreb, postavljalo se pitanje od prvog dana.

Podsjetimo, prema novom modelu svi plaćaju fiksnu naknadu od 45 kuna (6,67 eura), a varijabilni dio ovisi o količini potrošenih ZG plavih vrećica, odnosno više razvrstavanja, manje plaćanja. Da bi se to kontroliralo "CSI" Čistoća odnosno posebni timovi provjeravaju spremnike i pišu kazne. Samo u rujnu ispisali su ih više od dvije tisuće.

Iako zamisao funkcionira, u praksi su se pojavile poteškoće jer su odjednom porasle količine drugih frakcija otpada, dok odvoz to nije redovito pratio. U ožujku smo svjedočili i štrajku radnika Čistoće, a oporba i dio javnosti kontinuirano tvrdi da je model za otpad neuspješan te da grad nikad nije bio prljaviji.

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević s radnicima Čistoće skupljao nakupljeni otpad
1/37

Zato je na godišnjicu modela Tomašević uveo još novih mjera, među kojima i polupodzemne spremnike umjesto zelenih otoka, financiranje bokseva za kante i druge mjere. No ističe da je zadovoljan pomakom po pitanju otpada te da se udio razvrstanog otpada znatno povećao te je ovo korak prema uvođenju reda u sustav koji je desetljećima zanemarivan, a velika promjena ne može se dogoditi preko noći, dok iz oporbe tvrde da su ZG vrećice pale na testu.

Stoga vas pitamo mislite li da je model za otpad u Zagrebu nakon godinu dana podbacio i pridržavate li se i vi pravila razvrstavanja otpada? Recite nam u anketi, ali i u komentarima.

Komentara 17

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
10:45 16.10.2023.

ocijeniti se moze nesto sto je napravljeno ili se vidi...ovako sve je kaos i ne vidi se nista. dakle 0!

AN
anabanana
10:59 16.10.2023.

U našoj su ulici radnici Čistoće napažljivim rukovanjem razbili kontejner za plastiku. Jedno vrijeme su ga ostavili pored drugih kontejnera (za komunalni i biootpad), a onda je nestao, a novi nije postavljen već mjesec dana. Kamo sad sa žutim vrećicama? U ulici su 4 zgrade, 4 kontejnera za komunalni i jedan za biootpad.

ZI
zinegoid
11:09 16.10.2023.

kod levaka je jako razvijena mržnja za svoje, za zapad, njihova mržnja prema hrvatskoj se može fizički osjetiti. bar kod nas oni nikada neće biti dobra opcija, sve ovo je mučenje naroda je njihov doseg, ali zapamtite mogu oni znatno više, znatno jače, da mrze zemlju u kojoj su, od koje otkidaju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije