Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Žive slike" priređuju djelatnici Muzeja grada Zagreba

Oživljeni povijesni likovi vode kroz izložbu o I. svjetskom ratu

10.02.2013., Zagreb -  Muzej grada Zagreba organizirao je  - Zive slike, kostimiranje svih djelatnika, prijatelja i gostiju Muzeja u povijesne likove iz zivota, kulture i povijesti grada Zagreba. Ban Josip Jelacic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.02.2015.
u 09:00

Projekt Muzeja Grada Zagreba "Žive slike" odvija se 16. godinu prema uzoru na sličan događaj s kraja 19. stoljeća

Veletrgovac i mecena Šandor Aleksander u vrijeme je Prvog svjetskog rata osnovao u Zagrebu pripomoćnu kuhinju za članove obitelji vojnika na bojištu, kasnije dobrotvorno društvo Prehrana, koje je do 1925. podijelilo 15 milijuna besplatnih obroka. Bolničarka Hana Mašek jedna je pak, od gospođa koja je zbrinula na stotine ranjenih u ratu u Zagrebu, Božidar Špišić vlastitim je sredstvima 1908. osnovao prvi ortopedski zavod na jugoistoku Europe. Oni su tek neki od povijesnih likova koji će za posljednji vikend prije fašnika oživjeti u Muzeju Grada Zagreba (MGZ).

Kostimiranje djelatnika

Zabavan i edukativan program "Žive slike" održava se 16. godinu zaredom, a ovaj će put posjetitelje voditi kroz izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu.

– Žive slike nekomercijalan su muzejski projekt, organiziran po uzoru na sličan događaj priređivan krajem 19. stoljeća u Zagrebu. Projekt se temelji na kostimiranju svih djelatnika muzeja, vanjskih suradnika i prijatelja Muzeja u likove iz zagrebačke prošlosti – kažu iz MGZ-a. Likovi se posjetiteljima tako predstavljaju u prvom licu, tumačeći osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem su živjeli. Osobe su to iz svakodnevnog života, kao i one značajne za prijelomna događanja od najranije povijesti grada do danas.

U stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, klarisa Judita Petronila Zrinska, barunica Ana Marija Rauch, arhitekt Viktor Kovačić, pjesnik Tin Ujević, dramska umjetnica Nina Vavra, izumitelj Slavoljub Penkala, trgovac Naum Malin, gradski sudac Adam Balogh, prva kondukterka Paula Landsky...

Vojnici 25. pukovnije

Bit će tu i vojnici 25. pješačke pukovnije, a svi ti likovi oživjet će u subotu i nedjelju, od 11 do 14 sati. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

>>Krvava rukavica vojvotkinje Sofije prvi će se put javnosti izložiti od atentata 1914.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije