Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova biciklijada

Oko 2000 biciklista pedaliralo do Bundeka: 'Treba iskoristiti priliku voziti se velikim cestama'

Večernjakova biciklijada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/50
13.05.2017.
u 18:20

Večernji je list na jezeru Bundek organizirao cjelodnevni program. Pjevalo se, sviralo, degustirala hrana, izrađivali papirnati šeširi...

Stajali su automobili u koloni sve dok i posljednji sudionik Večernjakove biciklijade nije prošao zagrebačkim ulicama. Policija je na sat vremena zaustavila promet kako bi dvije tisuće biciklista otpedaliralo sigurno do Bundeka. Krenuli su u 11 sati sa starta s istočne strane Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a potom po Slavonskoj aveniji prošli Savskom, Vukovarskom, Držićevom, Mostom mladosti te ulicom Damira Tomljanovića Gavrana do novozagrebačkog jezera.

Na biciklijadu s rikšom

Biciklistima je na startu podršku došao dati i gradonačelnik Milan Bandić, koji je ove godine morao zbog zdravstvenih razloga preskočiti bicikliranje.

– Nažalost ne mogu voziti, još nisam povadio konce. Inače bih rado bio s glavnim urednikom Draženom Klarićem i dečkima iz Večernjeg lista na čelu kolone. Volim voziti biciklijade i zbog sebe, da budem u kondiciji, ali i zbog onih koji organiziraju dobre stvari, promoviraju zdrav stil života. Hvala Večernjakovoj biciklijadi zbog toga, hvala Večernjem što organiziraju, što su ustrajni i uporni – kazao je gradonačelnik Bandić te najavio da će, uz trenutačnih 450 kilometara staza, izgraditi još 200.

– Zagrepčani vole biciklirati, svaki dan sve više ljudi vozi bicikl. Pratimo broj biciklista koji prođu određenim stazama, između Lisinskog i gradske uprave imamo brojač gdje dnevno prođe preko 3000 biciklista. Na tim frekventnim mjestima idemo dalje raditi staze – rekao je gradonačelnik.

Ideju izgradnje biciklističkih staza podržava i Damir Aračić, koji je kroz cilj na Bundeku prošao s braćom Ilijom i Josipom te 3-godišnjom kćeri Lanom i 5-godišnjim sinom Davidom.

– Radim u Norveškoj i Nizozemskoj, gdje je bicikliranje potpuno druga dimenzija nego u Hrvatskoj. Ondje biciklisti imaju svoje “autoceste”, posebne ceste izgrađene samo za njih – kaže Damir Aračić, koji je kćer Lanu vozio u malenoj rikši zakačenoj za bicikl. Njoj je osam kilometara, dodao je, duga relacija za vožnju, no njemu, jednako kao i njegovoj braći, nije bilo teška ruta. Da bi ruta trebala biti i duža, smatraju Danijel i Lara Šelj, kojima je bicikl prijevozno sredstvo bez kojeg ne idu van iz kuće.

Večernjakova biciklijada
1/25

– Na biciklijadi smo gotovo svake godine, zabavno je voziti se u masi, treba iskoristiti priliku voziti se velikim prometnim cestama kada su oslobođene od automobila. Nama bi super odgovaralo da je vožnja duga sat do sat i pol – kažu, dodajući da im se sviđa što se vozi laganim tempom jer tako i djeca i umirovljenici i mlade obitelji imaju priliku svi zajedno voziti jednako.

Izrada šešira, besplatna hrana

Padova nije bilo, a da sve prođe u redu, pobrinuli su se zagrebački policajci, koji su vozili na čelu kolone.

 

Pridružili su se i članovi Hrvatskog biciklističkog saveza, njih desetak, koji su i izložbom dresova na Bundeku pridonijeli promoviranju biciklizma, a uz izložbu, na jezeru je Večernji list organizirao cjelodnevni program pa su posjetitelji mogli, primjerice, besplatno isprobati specijalitete kulinarske legende Branka Ognjenovića. Dijelio je porcije paštete i salate od tune, koju je osigurao Marikomerc.

– Dobro je da se u salatu stavi malo čilija, pogotovo u toplim danima, da otvori krvne žile – rekao je Branko Ognjenović. Na Bundeku su poklone iznenađenja dijelili i sponzori – Dukat, Hell Energy Drink, Dacia, Protea sport, Hansgrohe, Enzita, Intesport, Matić voda i pivnica Medvedgrad. Posjetitelji su mogli popričati s predstavnicima Crvenih nosova, a sve materijale pomogli su dijeliti učenici IX. gimnazije, koji su volontirali na biciklijadi.

Večernjakova biciklijada
1/33

– Naša gimnazija ima 20 godina dugu tradiciju volontiranja. Učenici odrade više od četiri tisuće sati godišnje, a volontiranje smo uklopili u školu kao predmet – rekla je voditeljica Ingeborg Radimiri.

Na Bundeku su tako pomagali učenici 1. razreda Marko Mayer i Tereza Žugaj, koji volontirati vole, kažu, i zbog druženja, upoznavanja novih ljudi, a na taj način razvijaju komunikacijske i organizacijske vještine. Roditelji i djeca mogli su se iskušati i u izradi papirnatih šešira, na radionici Muzeja grada Zagreba. – Izrada šešira iznimno je jednostavna, a svaki primjerak napravi se za najviše pet minuta – rekla je Vesna Leiner.

Zabavljalo se do kasno popodne, a za atmosferu se pobrinuo Mario Valentić koji je vodio program biciklijade.

Izrađivali i zdravi smoothie

Biciklijadu su predvodila dva Dacia automobila, a nove bicikle, koje je osigurao Protea sport, uručili su dobitnicima nagradne igre Večernjeg lista. Posjetitelji su na Bundeku mogli vidjeti kako napraviti zdravi smoothie, to im je omogućila Enzita.

Večernjakova biciklijada
1/46

– Prvi put smo ove godine na biciklijadi i biciklistima, ali i posjetiteljima, približavamo još jedan dio zdrave strane života, ovog puta u obliku shakea koji smo pripremili od banane, koja je baza i dobar izvor kalija, rižina mlijeka, proteina graška, sirovog kakaa koji je bogat željezom, rogača i chia sjemenki – objasnili su postupak izrade smoothieja iz Enzite. Poglede je privlačilo i smart vozilo tvrtke Hansgrohe, a svi koji su prošli cilj dobili su i poklon s Dukat Fit proizvodima i bidonom od Intersporta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije