Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natjecanje zicer-a

Od samoposluge za čišćenje do društvene mreže za gejmere. Ovo su najbolji projekti Startup Factoryja

Najbolji start upovi na ovogodišnjem Zagreb Connectu
Foto: Zicer
1/5
14.12.2022.
u 16:00

Ove je godine okupio 11 timova, a na završnoj konferenciji Zagreb Connect pet ih je podijelilo nagradni fond od 800 tisuća kuna, kojemu je namjena daljnje razvijanje startupova

Dvije aplikacije, ona koja svakom muzeju može dati dozu interaktivnosti i ona preko koje ljubitelji gaminga mogu pratiti aktivnost svojih prijatelja neovisno o platformi na kojoj igraju, najbolji su projekti sedme generacije Startup Factoryja, akceleracijskoga programa Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER).

Ove je godine okupio 11 timova, a na završnoj konferenciji Zagreb Connect pet ih je podijelilo nagradni fond od 800 tisuća kuna, kojemu je namjena daljnje razvijanje startupova. Pa su uz dva projekta koja u nekome obliku već postoje na tržištu, čiji su kreatori dobili po 250 tisuća kuna, nagrađeni i timovi koji svoje ideje tek trebaju realizirati.

Osmislili su pak platformu koja rješava problem potražnje za profesionalnim čišćenjem, filtar za vodu izrađen od prirodnih materijala te dijagnostički test koji bi mogao pomoći u liječenju raka dojke, za što su osvojili po 100 tisuća kuna. A evo i detalja o potencijalno revolucionarnim projektima i njihovim autorima

Naratour

Klasično iskustvo posjeta muzeju pokušava obogatiti tim koji stoji iza aplikacije Naratour. Kako objašnjava njegov član Renato Poljak, cilj joj je da muzejske ture postanu interaktivnije, primjerice zadavanjem vizualnih, tekstualnih ili audiozagonetki ili stvaranjem novih eksponata koji se pridružuju zbirci.

– Znamo da muzeji imaju teškoća s financiranjem pa im je teško realizirati takve projekte.Stoga smo im aplikacijom odlučili dati povoljniju opciju. Dosjetili smo se modela za interaktivnu turu koji se temelji na preslušavanju audiopriča. Neki muzeji to već koriste i pokazalo se idealnim – govori Poljak.

Već rade, dodaje, s devet muzeja u zemlji, a novčanu nagradu uložit će u daljnji razvoj aplikacije. Dugoročni je cilj da ponudu prošire i izvan granica Hrvatske, prvo u susjednu Sloveniju, a onda i dalje.

Foto: Zicer

PlayTracker

Web aplikacija PlayTracker funkcionira u dva smjera, kao svojevrsna društvena mreža za ljubitelje gaminga te kao analitički proizvod za profesionalce iz industrije igara.

 -U segmentu za gejmere dajemo im mogućnost da se računalima povežu na aplikaciju, neovisno o uređaju na kojem obično igraju, gdje povučemo podatke o njihovu iskustvu. To djeluje kao neka vrsta društvene mreže, ali korisnik ne kreira sadržaj, nego se on stvara na temelju njegove gejmerske povijesti – kaže Marijan Mikolić.

Priča ima i natjecateljski element jer se korisnici mogu uspoređivati s obzirom na postignute uspjehe, a s druge strane analitika koju aplikacija prikuplja pomaže kreatorima igara prikupljajući informacije o popularnosti i konkurentnosti njihovih igara. Unapređenje tog segmenta aplikacije, koja već ima oko 15 tisuća korisnika, bila je glavna motivacija prijave na natjecanje.

– Iako smo na prvu bili skeptični, u programu smo dobili pristup znanjima i stručnjacima bez kojih bi bilo teško riješiti neke od problema s kojima smo se susretali – ističe Mikolić.

Foto: Zicer

Piklean

Problem potražnje za profesionalnim čišćenjem olakšava projekt Piklean, koji potrebne alate smješta u samoposlužne ormariće na pristupačnim lokacijama. Korisnici ih mogu rezervirati u web aplikaciji gdje dobivaju kod za pristup i povrat alata na najbližem mjestu.

– Naglasak je u početku bio na sezoncima, no malo smo promijenili fokus te se orijentirali na uslugu za sve ljude koji nemaju pristup skupim aparatima za čišćenje – objašnjava Igor Puhar.

Iako već imaju svoju poslovnicu i bave se iznajmljivanjem parnih ili kemijskih čistača, primjerice, ideja ja da ponuda u obliku samoposlužnih ormarića dođe na korak bliže korisnicima.

– Planiramo razvijati aplikaciju da ljudi mogu s lakoćom rezervirati opremu, a onda ćemo uložiti u infrastrukturu. Biti dio Startup Factoryja bio nam je izazov, ali bez toga ne bi bilo moguće napredovati i usavršiti projekt – govori Puhar.

Foto: Zicer

Powerhouse Oncology

Tim medicinara različitih, ali komplementarnih vještina, sa zajedničkim interesom i strašću za unapređenje ishoda liječenja karcinoma, okupio se u projektu kojim se razvija dijagnostički neinvazivni proces detektiranja žena oboljelih od raka dojke koje imaju najveću šansu za odgovor na zračenje.

– Živimo u dobu personalizirane medicine i genomike, koja polako, ali sigurno zahvaća i unapređuje skrb za oboljele od raka. Ipak, bez obzira na sve pozitivne pomake, genetska kompozicija tumora se ignorira pri odabiru pacijenata za zračenje, a smatramo da tu postoji prostor za veliki napredak – ističe član tima Josip Vrančić.

Nagrada će im omogućiti formiranje biobanke pacijentica, odnosno moći će izdvojiti one koje su nekad u prošlosti oboljele od raka dojke te evaluirati tok njihova liječenja i podatke o tkivu karcinoma, a budući da su u timu medicinari, dodaje Vrančić, jako su profitirali i od edukacija iz svih područja poslovanja i personaliziranog pristupa radom s mentorima u ZICER-ovu programu.

Foto: Zicer

Just H20

Ideja o filtru za vodu od prirodnih materijala koji će je pročišćavati kemijski, mehanički i biološki, kaže Dora Maroš, nastala je iz želje da prestane kupovati onu u plastičnoj ambalaži, a postojeća rješenja nisu je zadovoljavala.

– Odlučila sam stoga napraviti proizvod bez plastike koji temeljito čisti vodu a pritom i moderno izgleda. Upravo visoka funkcionalnost, dizajn i ekološka održivost čine ga drukčijim – objašnjava.

Filtar bi se jednostavno ugrađivao u spremnik sa slavinom koji će biti specifičnog oblika da spriječi razvoj mikroorganizama. Zasad je u planu proizvodnja manje serije, a budućnost projekta, koji su prepoznali i na Zagreb Connectu pa joj je to, ističe, dodatni vjetar u leđa, ovisit će o interesu korisnika.

Foto: Zicer

>> VIDEO: Najviše živo božićno drvce u Velikoj Britaniji 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije