Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Njih 11 u ratu je ostalo bez oca, ali imali su pomoć...

U jeku rata humanitarac Šimleša organizirao je razne akcije, doniranja računala...
24. travnja 2013. u 17:46 0 komentara 713 prikaza
obitelj kaić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije 21 godinu Petra, Nika, Stjepan i Marko ostali su bez oca. Usmrćen je rafalnom paljbom iz transportera JNA dok je snimao prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod zloglasnog vojnog poligona C. Njegovo ime danas nosi HND-ova nagrada Žarko Kaić za snimateljski rad.

Ali i njegov 14-mjesečni unuk.

Žarkovi potomci danas su odrasli i obrazovani ljudi. Majci Lidiji nije bilo lako sve te godine nadoknaditi im i oca. No, nisu bili sami.

Već 20 godina rada

– U ružnim vremenima, kada egoizam prevladava, jedan je čovjek iskazao solidarnost, brigu i humanost. Uz nas je sve ove godine. Njegovu nesebičnost svakako treba nagraditi – poručila je Lidija Kaić. 

Riječ je o novinaru i humanistu Boži Šimleši, koji već 20 godina organizira humanitarne akcije, koncerte, pomoć za stipendiranje jedanaestero djece novinara i snimatelja stradalih u Domovinskom ratu. Za taj će humanitarni rad 31. svibnja primiti Nagradu Grada Zagreba. 

Nesebično pomaganje 

– Svake godine idemo na primanje kod gradonačelnika. Dobijemo bonove u vrijednosti dvije ili tri tisuće kuna za, primjerice, sportsku opremu ili knjižaru. I danas se tome veselimo kao mala djeca – kazali su Kaići. 

Svi se drže obiteljskog biznisa – rade u ljekarni. Nitko se, po uzoru na oca, nije primio kamere, osim što je 27-godišnjem Stjepanu fotografiranje hobi. 

Već otprije poznaju Bojana. Sin stradalog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića ima 28 godina i pomoćnik je ministra branitelja. 

– Šimleša je uvijek nesebično sebe gurao u drugi plan. U jeku rata organizirao je akcije, doniranje računala, novca, odjeće, sportske i školske opreme, lijekova, i slično. Sve ove godine nije prošao nijedan Božić, Uskrs ili Dan državnosti da se Božo nije javio, donio šunku, puricu, sira, pisanica ili barem lijepu riječ i ohrabrenje – istaknuo je Glavašević.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.