Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPORE GRADA

Ne pokrećite biznis osnivanjem poduzeća, nego paušalnog obrta koji je jednostavniji i isplativiji

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
09.01.2020.
u 08:00

Kad je riječ o paušalnom obrtu, papirologija je puno jednostavnija, a za otvaranje vam treba samo 500 kuna

Iznos potpore od 75 tisuća kuna ne mora se vraćati, a jedini su uvjeti za njezino dobivanje status nezaposlenosti, dobar poslovni plan i sudjelovanje na nekoliko edukativnih radionica. Na gradske se potpore za samozapošljavanje, koje se ostvaruju uz pomoć Plavog ureda, mogu se prijaviti svi Zagrepčani koji te uvjete zadovoljavaju.

Veliki izdaci za hladan pogon

Poslovni prostor, otvaranje tvrtke, najam knjigovođe, računalo, printer pa onda oprema i alati samo su neke od stavki koje ova sredstva pokrivaju, a mogu se iskoristiti i za dodatne edukacije, stručna usavršavanja i kupnju licencija. Nije ni Grad Zagreb jedini koji pomaže biznismenima početnicima jer potpore, koje u 2020. idu do sto tisuća kuna, daje i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Sve ovo zvuči kao odlična prilika za svakog tko želi postati sam svoj šef, no kao u svemu, i tu postoji “kvaka”. A ona je u tome da bi se, ovisno o iznosu, oko 40 posto od dobivenog iznosa u startu trebalo – odbiti.

– Toliko, odnosno oko 30.000 kuna, trebat će tijekom godine odvojiti samo na obvezne doprinose državi u obliku poreza, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te drugih davanja. To su neizbježni izdaci koje treba dati čak i ako osoba te godine nije uprihodila ni kune – objašnjava nam Petar Lovrić, dugogodišnji poduzetnik i predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika i poslodavaca. Ostatak sredstava, dodaje, vrlo se brzo istopi do kraja godine, čak i ako je riječ o djelatnosti koja ne zahtijeva kupnju dodatnih strojeva i sprava.

– Recimo da ste, na primjer, programer i želite napraviti novu aplikaciju ili program. Samo da kupite pošteno računalo, monitor i printer, potrošili ste oko 10 tisuća kuna pa onda treba kupiti internetsku domenu, izraditi web-stranicu, platiti račune za internet, a tu je i mobitel. Da ne govorimo o iznosima najma poslovnog prostora, putnim troškovima i gorivu, što je oko 2000 kuna godišnje, i knjigovođi kojeg treba platiti od 750 do 1000 kuna svaki mjesec. To je sve samo održavanje hladnog pogona – objašnjava Lovrić koji napominje da se sredstva iz potpore ne mogu koristiti na bilo što, nego samo na ono što je predviđeno poslovnim planom.

– Bez njega se ne možete prijaviti za potporu, morate svaku stavku imati unaprijed isplaniranu. Zato u otvaranje biznisa ne bi trebalo ulaziti bez dobrog plana i poznavanja kako funkcionira tržište – upozorava ovaj poduzetnik.

No premda se početak čini dodatno otežan velikim komadom financijskog kolača kojeg se mora odmah odreći, postoje načini da se novac iz potpore rastegne, a posao lakše procvjeta. Jedan od njih je otvaranje paušalnog obrta umjesto poduzeća (j.d.o.o.). Pokretanje obrta košta samo oko 500 kuna, a njegov vlasnik ne mora si, za razliku od poduzeća, isplaćivati mjesečnu plaću.

Kako rastegnuti potporu

– Porez na dobit ne morate plaćati osim ako imate prihod, uostalom svoje doprinose ne morate plaćati svaki mjesec, nego periodično. To vam pomaže drukčije rasporediti novac i lakše startati s poslom – objašnjava naš sugovornik.

Prve se godine, objašnjava Lovrić, ne očekuju neki prihodi, ako ih uopće i bude, no to nije ni potrebno da bi se potpora opravdala. Sve što treba napraviti nakon godinu dana od njezina dobivanja jest dostaviti papirologiju koja dokazuje da su sredstva potrošena prema poslovnom planu.

– Dalje je sve na vama. Ako ste na kraju godine ostvarili profit, plaćate porez na dobit, a ako niste, prijavljujete gubitak, koji možete prenijeti u iduću godinu. Taj “minus” kasnije morate prebiti “plusom” koji ostvarite u toj godini – objašnjava Lovrić.

Komentara 1

Avatar Cat
Cat
14:55 09.01.2020.

Papirologija jednosatavnija a garantirate svojom osobnom imivinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije