Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najveći uspjeh hrvatske debate: studenti zagrebačkog sveučilišta plasirali se u finale

Na natjecanju, na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz čitave Europe, Tin i Lovro ostvarili su najveći uspjeh koji hrvatska debata pamti u svojoj povijesti
08. kolovoza 2018. u 11:35 3 komentara 634 prikaza
Foto: Photo by Tim Napier on Unsplash

Studenti zagrebačkog sveučilišta bili su među najboljim timovima na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 30. srpnja do 5. kolovoza u Novom Sadu, priopćeno je iz Zagrebačkog studentskog debatnog foruma.

Obrazovni trend U Hrvatskoj manje studenata, udio studentica i dalje u porastu

Zagrebačko su sveučilište predstavljala dva tima – Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta, te Martin Rosenzweig s PMF-a i Luka Baković s FER-a – kao i Matea Bogdan s Pravnog fakulteta kao sutkinja, a Tin i Lovro ostvarili su izvanredan uspjeh plasiravši se u finale u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinale u tzv. Open kategoriji u kojoj se natječu i timovi kojima je engleski jezik materinji.

ilustracija VELIKI USPJEH Hrvatski učenici osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu iz debate

Najveći uspjeh hrvatske debate

Na natjecanju, na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz čitave Europe, Tin i Lovro ostvarili su najveći uspjeh koji hrvatska debata pamti u svojoj povijesti. Na putu do svojeg uspjeha pobjeđivali su timove s najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput sveučilišta Trinity u Dublinu, London School of Economics, nizozemskog sveučilišta Leiden i mnogih drugih, a mnogo govori i činjenica da su prije naših predstavnika s natjecanja ispali svi timovi snažnih i poznatih institucija kao što su Cambridge, Durham ili University College London.

Zagrebački su studenti pokazali vrsno poznavanje širokog spektra tema o kojima su raspravljali sa samo 15 minuta pripreme za svaku debatu, zastupajući stranu koja se ne poklapa nužno s njihovim osobnim uvjerenjima.

Muke s materinjim jezikom Postajemo li nepismeni? Ni jedan jedini maturant ispit iz hrvatskog nije riješio 100 posto

O temama poput  intervencije MMF-a u monetarnu politiku zemalja u krizi, konceptu kolektivne krivnje za zločine protiv čovječnosti, ulozi SAD-a u suzbijanju narkokartela u Kolumbiji naši su predstavnici pokazali zavidno znanje.

Debata u Hrvatskoj, kako na razini osnovnih i srednjih škola, tako i na razini sveučilišta, pokazuje konstantan napredak posljednjih godina pa se tako srednjoškolski i sveučilišni timovi sve češće probijaju do eliminacijskih kola ovakvih natjecanja, ali ovakav uspjeh do sada nije ostvaren.

upisi NOVA AKADEMSKA GODINA Ovo su zanimanja koje najviše zanimaju studente, slobodnih mjesta najviše u Zagrebu

Ipak, ne bi se moralo raditi o takvom presedanu da debata kao aktivnost dobiva više pažnje i podrške, objašnjavaju finalisti Tin i Lovro.

>> Najboljim učenicima i studentima dodijeljeni Oscari znanja

1 / 17
Svečana ceremonija uručenja Oskara znanja 2018.
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • spusti_loptu:

    Cestitke studentima! U zadnje vrijeme Hrvati postizu zavidne uspjehe u raznim disciplinama/sektorima ljudskih aktivnosti. Mozda neki od ovih jednom zavrse u Saboru, samo da umjesto svrsishodnih debata nebi poceli mlatit prznu slamu kao mnogi pod ovih sadasnjih.

  • 2Xgeneral:

    čestitke studentima i mladima na trudu i uspjehu. malo bi redakcija mogla ( ako ima novinare ) izvršiti povrat unazad cca 16-najstak godina kada je hrvatska isto imala prvaka svijeta u debati ali to je ostalo nezapaženo jer onda nije ... prikaži još! bilo IN ( ali pamet je pamet ) da takvi mladi već onda pobjegli na zapad jer je matan miki podjelio stipendije svojim hercegovcima i kumovima.

  • maximinimax:

    Moja mirovina za puni staž bit će oko 2500 kuna a država ulaže milijarde u školanje mladih koje objeručke prihvaćaju druge pametnije države i to je veliki uspjeh. Netko je tu lud