Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA AKADEMSKA GODINA

Ovo su zanimanja koje najviše zanimaju studente, slobodnih mjesta najviše u Zagrebu

upisi
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
19.07.2018.
u 17:40

Čak 18 kandidata moralo se boriti za jedno mjesto na molekularnoj biologiji, a deset njih za mjesto među budućim primaljama

Logopedija, kriminalistika, fizioterapija, radiološka tehnologija i medijski dizajn - ovogodišnji su najpoželjniji studijski programi prema omjeru broja prijava prioriteta i kvote među ovogodišnjom generacijom maturanata. Na spomenutim smjerovima slobodnih mjesta više nema!

I dok je u ljetnom roku pravo upisa na fakultete ostvarilo 25.684 kandidata, baš kao i srednje škole, fakulteti iz generacije u generaciju gube brucoše. Štoviše, ove ih je godine s pravom upisa 3906 manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Povećajte upisne kvote

No ovogodišnja je generacija, iako po uspjehu na maturi lošija od prošlogodišnje, nastavila pratiti trendove prethodne generacije u kojoj je također najveći interes vladao upravo za logopediju.

Dvije godine taj smjer na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu drži prioritet među studentima zamijenivši trend iz 2016. godine kada je prioritet većini budućih studenata bio upisati Kineziološki fakultet, smjer trenera, a na drugom mjestu fizioterapiju. Samo ove godine logopediju je prijavilo 675 kandidata od kojih je 254 logopediju istaknulo kao prvi izbor. A mjesta je bilo za tek 52 buduća studenta s najboljim upisnim rezultatima.

Foto: VLm
Interesi učenika u posljednje dvije godine ujedno ukazuju na to da fakulteti, ali i maturanti, itekako prate potrebe tržišta rada i prije svega vode računa o mogućnosti zaposlenja. No zbog upisnih kvota ocjene i rezultati mature itekako im otežavaju taj put. Štoviše, već drugu godinu Hrvatski zavod za zapošljavanje u izradi preporuka za obrazovnu upisnu politiku upozorava kako je potrebno povećati upisne kvote za logopede jer riječ je o kadru za kojim postoji potreba na području svih hrvatskih županija.

Matematika, nastavnički smjer, fizika i tehnika, nastavnički smjer, elektrotehnika i informacijska tehnologija biologija i kemija, nastavnički smjer, fizika i informatika, nastavnički smjer germanistika, glazbena pedagogija, strojarstvo i računarstvo - smjerovi su u kojima bi i nakon ove upisne generacije trebalo povećati upisne kvote.

Također su već dvije godine na listi deficitarnih zanimanja . Od ovogodišnjih kandidata 353 prijavila su zagrebački studij kriminalistike iako je mjesta bilo za tek dvadeset studenata, a čak 24 buduća brucoša morala su se ove godine boriti za jedno mjesto na stručnom studiju fizioterapije u Varaždinu.

Foto: VLm
Za zagrebački izvanredni stručni studij fizioterapije prijavilo se 515 kandidata iako je mjesta bilo tek za deset budućih izvanrednih studenata. Što se redovnih studenata tiče, na tome smjeru čak 1510 kandidata borilo se za 95 mjesta na Zdravstvenom veleučilištu.

Žele i molekularnu biologiju

Čak 18 kandidata moralo se boriti za jedno mjesto na smjeru molekularne biologije, a deset njih natjecalo se za jedno mjesto u primaljstvu na Odjelu zdravstvenih studija u Splitu koji je upisivao 14 kandidata.

I dok su najtraženiji smjerovi i fakulteti zauzeti već u ljetnom upisnom roku, za one koji će na jesen ponovo okušati sreću preostalo je ukupno 6705 mjesta na svim sveučilištima u Hrvatskoj.

Najviše slobodnih mjesta, 2716, ostalo je na Sveučilištu u Zagrebu, a slijedi 1074 slobodnih mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Najmanje slobodnih mjesta za jesenski upisni rok preostalo je na Sveučilištu u Dubrovniku, kao i na Sveučilištu u Zadru.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 24.srpnja. i trajat će do 19.rujna 2018. godine.

Konačne rang-liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene 19. rujna 2018. godine.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

upisi
1/36
Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
18:05 19.07.2018.

Najisplativije zanimanje kulturni djelatnik, samostalni umjetnik te slobodoumni antifasist ili lgbt aktivist.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:15 19.07.2018.

A koliko to nama logopeda treba? Ima li i jedna otvorena pozicija, nakon kaj završe?

PR
prokurator
19:43 19.07.2018.

vidljivo je da se ovdašnja komentorska ekipa snašla u životu i bez škole i faksa. je je, znanje i škole su sotonina posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije