Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na reciklažu se čeka u redovima, stiže još 3986 kompostera

Svima koji dođu, djelatnici dvorišta jasno kažu gdje što trebaju baciti, no ima ljudi koji jednostavno ne žele poslušati
28. prosinca 2018. u 10:22 7 komentara 1056 prikaza
Zagreb: Reciklažno dvorište Špansko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Gotovo svakog vikenda stanovnici Španskog i okolice moraju se “opskrbiti” dobrim živcima žele li svoj otpad ostaviti u reciklažnom dvorištu u Ulici Dobriše Cesarića. Pogotovo za lijepog vremena, kad se većina uhvati renovacije vlastitog doma ili proljetnog čišćenja. Automobili tada zakrče putove unutar dvorišta, a čeka se u redu i izvan vrata. “Kao da se nešto dijeli”, znaju se našaliti oni koji dolaze dok krate vrijeme čekanja.

Ilustracija Otpad i dalje na lokaciji Zagrebačka sramota: iznutrice, kosti i lešine kod vodocrpilišta ugrožavaju pitku vodu

Donose tamo papir, karton, plastiku, metalnu ambalažu, stiropor, staklo, plastične boce, limenke, stare baterije, stare lijekove, gume, glomazni i drugi otpad koji primaju zaposlenici odlagališta. Unatoč tome što revno paze da svaka vrsta otpada ide u točno određeni spremnik, uvijek se dogodi, ističe tehničar u reciklažnom dvorištu Denis Tabaković, da netko od nesavjesnih građana ubaci pločice u karton, među lijekovima se pronađu i stare baterije ili drvo u glomaznom otpadu.

Recikliranje - Zagreb - Stenjevec | Autor :

U pola dana – dvjesto ljudi

– Znaju donijeti cijelu vreću nerazvrstanog otpada, obično je to onaj komunalni, i onda pitaju gdje da to bace, a kad kažemo da ovdje mogu odložiti samo razvrstani otpad, znaju se i naljutiti. Često čujemo: “Što, još bismo i sortirati trebali” – govori Denis Tabaković, dodavši da takve vreće znaju i vratiti korisniku reciklažnog dvorišta. Svima koji dođu, djelatnici dvorišta jasno kažu kamo što trebaju baciti, no ima ljudi, govore radnici, koji jednostavno ne žele poslušati. Kako se ne bi dogodilo da se otpad nađe u spremniku koji nije za njega namijenjen, svi se još dodatno pregledavaju na platou na Jakuševcu, gdje ih odvoze, a potom se sve još jednom ručno razvrstava.

Komunalno poduzeće Ponikve Krk Kultura življenja I 900 tisuća turista pomaže u odvajanju otpada zbog čega je cijeli Krk 'zeleni otok'. I to bez kazni

– Kad se otpad razdvaja, potrebno je spremnike isprazniti tek jednom tjedno, što nije slučaj sa smećem koje se sve baca u istu kantu. Tada se spremnik napuni u roku od dva dana – kaže Tabaković, koji u Čistoći radi 15 godina. Jedinim dvorištem smještenim u gradskoj četvrti Stenjevec, koje broji 51.390 stanovnika, prođe oko dvjesto ljudi, i to samo kroz polovinu dana, odnosno tijekom jedne smjene. Spremnici se prazne čim se napune, a kad ih se pita što stanovnici najviše odlažu, radnici se moraju dobro potruditi kako bi došli do jednoglasnog odgovora.

Recikliranje - Zagreb - Stenjevec | Autor :

– Gotovo da nema pravila. Nekad navale sa šutom, u božićno vrijeme, kad se otvara puno poklona i kad počnu sezonska sniženja, sve je krcato raznim kutijama – kaže Tabaković. Pazi se i da se što manje smeta susjedima koji žive u blizini, pa se tako dvorište nedjeljom otvara sat vremena kasnije, u 7.30 sati. Barem jednom tjedno svoj otpad dolaze odložiti Vladimir Hrvojić i Darko Ćuk, koji u svojoj kući redovito razvrstavaju.

Zagreb: Zeleni otoci i kontejneri smeća u Gornjoj Dubravi Gornja Dubrava Stiže reciklažno dvorište. Mobilnu varijantu dobivaju početkom 2019.

E-zahtjev za odvoz

– Otkako pamtim, svoj otpad odvajam. Volim kad se sirovina dodatno iskoristi – kaže Vladimir Hrvojić, dok Darko Ćuk dodaje da su nedavno dobili i kante za papir ispred svog doma, pa sad tu vrstu otpada ne mora donositi u dvorište. Takve će kante Čistoća podijeliti na još oko 700 lokacija, a spremnike za biootpad dobit će još 3986 kućanstava.

Na ulicama Stenjevca postavljena su, pak, ukupno 53 zelena otoka, pored kojih stanovnici često znaju ilegalno ostaviti glomazni otpad, iako mogu dva puta godišnje naručiti odvoz, i to obujma do dva kubika, putem obrasca koji dobivaju uz račun Zagrebačkog holdinga na kućnu adresu. Na stranicama Čistoće postoji i e-zahtjev za odvoz glomaznog otpada s uputama za popunjavanje pa se građani i na taj način mogu prijaviti za odvoz, no to će moći učiniti tek nakon Nove godine, s obzirom na to da Čistoća više ne prima zahtjeve za 2018.

Pogledajte i video - Najjeftiniji i najskuplji 'kvadrati' u većim hrvatskim gradovima:

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Kljusar
  Kljusar:

  na jakuševcu treba napraviti postrojenje za razvrstavanje otpada i tamo zaposliti zainteresiranu radnu snagu jer mnogi građani nemaju uvjete za razvrstavanje istog te odvoz u reciklažna dvorišta

 • chemica:

  Ajmo razjasniti jednom za sva vremena da se ne radi ni o kakvim komposterima ( pogreška u naslovu), već prije, kako i piše korektno u članku, o običnim spremnicima za biootpad. Imam jednog, pa znam. Služi samo da imaš gdje ... prikaži još! ostaviti biljni otpad iz kućanstva kako ne bi smrdio. O povremenom miješanju takve hrpe ili čak dodavanju zemlje se može samo sanjati, tako da od pravog komposta ništa. Pa to tzv. plastično spremište/komposter nema čak ni dno! Moje osobno mišljenje je da se neka rođina firma i opet obilato namirila.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Evo, šaljem e-zahtjev da se odpelja 11 milijuna kubika smeća s Prudinca koje izgledaju nakaradno ,zagađuju okoliš, stanovnike Jakuševca svrstavaju u 3. kategoriju po kvaliteti života i na silu 50 godina konstantno trpaju i zanemaruju primjedbe onih koji tamo žive. ... prikaži još! Svima koji su ekološki svjesni i protestiraju na svaki kup smeća pored svojega doma želim sretnu Novu godinu i neka znaju da može biti i gore !