Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornja Dubrava

Stiže reciklažno dvorište. Mobilnu varijantu dobivaju početkom 2019.

Zagreb: Zeleni otoci i kontejneri smeća u Gornjoj Dubravi
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
12.12.2018.
u 10:32

Muče ih divlji deponiji, ali i to što papir, metal, plastiku, staklo, odjeću, ulja... moraju nositi u susjednu četvrt

Već početkom iduće godine stanovnici Gornje Dubrave svoj će otpad moći odlagati u novom mobilnom reciklažnom dvorištu. Vijeće četvrti zatražilo je to od Grada kako njihovi sugrađani ne bi više morali odlaziti u susjednu Donju Dubravu, gdje u Osječkoj ulici stoji ionako potkapacitirano odlagalište. Brzo se to reciklažno dvorište napuni, a zeleni otoci, njih 55, postanu pretijesni za sve smeće koje začas skupi 61.000 ljudi u naseljima Čučerje, Oporovec, Branovec, Jalševec, Čugovec, Dankovec, Miroševec, Novaki, Novoselec i Granešina.

Predložili tri lokacije

Kako bi utvrdili lokaciju, vijećnici su intenzivno “pročešljavali” svaki kutak četvrti. Morali su paziti na nekoliko kriterija: da je neizgrađeno zemljište u vlasništvu Grada te da ima dobar pristupni put i odgovarajuću komunalnu infrastrukturu, poput priključka za vodu. Predložili su tri lokacije, u ulicama Klin i Rudolfa Kolaka ili na cesti prema Novoselcu, a na jednoj od njih Čistoća će postaviti prenosive kontejnere u kojima će se moći odložiti otpadni papir i karton, metal, staklo, ambalaža od plastike, odjeća, jestiva ulja, deterdženti... odnosno čak 30 vrsta otpada koji primaju mobilna reciklažna dvorišta.

Zagreb: Zeleni otoci i kontejneri smeća u Gornjoj Dubravi
1/23

– U njima se otpad ne obrađuje, već privremeno skladišti pa aktivnosti vezane uz to ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada. No to će biti dovoljno za početak jer se u budućnosti planira i gradnja fiksnog reciklažnog dvorišta, i to u Ulici Klin – kaže Damir Oniško, predsjednik Vijeća gradske četvrti. Ideja je, dodaje, da jednim dvorištem bude pokriven istočni, a drugim zapadni dio četvrti. Tako će se, nada se Oniško, riješiti velik problem s kojim se suočavaju u Gornjoj Dubravi: ilegalna odlagališta.

– Često se događa da poduzetnici koji se bave preuređivanjem stanova i kuća građevinski otpad samo ostave uz cestu ili čak na zelenim otocima jer ne smiju odlagati u reciklažnim dvorištima – kaže Oniško. Usto, zeleni otoci postali su mete za kradljivce sirovina koje se ondje odlažu.

– Znaju provaliti u kontejner za tekstil i ostaviti sve razbacano, a neki čitav spremnik okrenu na bok kako bi došli do plastičnih boca – govori Oniško.

Kad kamion zapne

Neki zeleni otoci, žale se stanovnici, nemaju dobar prilaz, poput dvaju na Miroševečkoj cesti. Do njih ne moraju odlaziti poslovni korisnici, kojima je Čistoća podijelila kompostere, njih 1918, a spremnici stižu na još oko 13.000 lokacija, dok će kante za papir dobiti 510 kućanstava. Odvoz papira, biootpada i miješanog komunalnog otpada uglavnom je redovan, no zna se dogoditi da kamion Čistoće ne može proći kroz neke ulice.

– Naša je toliko uska da se nema gdje okrenuti pa pri izlasku mora u rikverc. Ako se i samo jedno vozilo krivo parkira, kamionu je onemogućen pristup – žale se stanovnici III. odvojka Kurekova brega. Moglo bi biti i više košarica za pseće fekalije, dodaju vlasnici kućnih ljubimaca, pogotovo na području Studentskog grada. U četvrti veličine 4000 hektara postavljena je, naime, samo 21.

Pogledajte i video - testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije