Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija

Na izletište Anindol vratili se izletnici, oboružani gvircem, medenjacima i štruklama

15.05.2015., Samobor - U parku Vugrinscak na Anindolu odrzana je proslava u cast 150. obljetnice parka  je u proslosti bilo omiljeno okupljaliste Samoboraca. Park je godinama bio zapusten a sad su obnovljene planinarske staze. Miroslav Ivanjscak i gradona
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
16.05.2015.
u 12:30

Uređenje pokrenuto nakon javne rasprave o programu gospodarenja

Tople štrukle, pečeni medenjaci, gvirc i domaća orahovica samo su dio specijaliteta koje su Samoborci stavili u svoje košare i krenuli na izlet put Anindola.

Učinili su to baš kao nekad činili stanovnici Samobora i izletnici iz Zagreba posljednjih stotinu godina.

Obraslo u šikaru

Popularno okupljalište zapušteno je već dvadesetak godina, otkako je vlasništvo prešlo u ruke Hrvatskih šuma, a šetnica i šuma donedavno su bile obrasle u šikaru. No nakon što su na javnoj raspravi u ožujku o programu gospodarenja park-šumama gospodarske jedinice "Tepec – Palačnik – Stražnik" Samoborci, zajedno s gradonačelnikom Krešom Beljakom, inzistirali da se to područje uređuje kao park-šuma, a ne isključivo kao šuma, Anindol se neposredno prije 150. rođendana počeo mijenjati.

Rekonstruirali izlet

Postavili su tako ploče na kojima su označili nekadašnje nazive staza, a jučer je otkrivena i prva spomen-ploča. Rekonstruiran je i prvi izlet na Anindol.

– Te 1865. mladi profesor Habijanić poveo je na izlet učenike, a kasnije im se pridružio i gradonačelnik Ljudevit Šmidhen, nakon čega je počelo uređenje perivoja – ističu Miroslav Ivanščak i Milan Žegarac Peharnik iz udruge Oživljena povijest Samobora, koja je pokrenula inicijativu oživljavanja Anindola. Nekad su se na popularno zvanom "tancplacu" organizirali promenadni koncerti, proštenja, tamo se snimao i kultni film "Tko pjeva zlo ne misli"... Događanja će se tamo ponovno organizirati, a već u lipnju, na blagdan svete Ane, priprema se cjelodnevno druženje.

– Formiran je i projektni tim, kreće se u pripreme za izradu projekta uređenja – kazala je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, koja se brine o zaštiti prirode, dok je gradonačelnik Krešo Beljak dodao da će raditi na tome da park-šuma ponovno postane vlasništvo Grada Samobora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije