Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SmotrA sveučilišta

Na fakultete 'zovu' Pravila igre, roboti i kujica Chiquita

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
22.11.2019.
u 17:52

Budući se brucoši mogu i provozati električnim romobilom te iskusiti kako se upravlja Mig-om 21

Fakultet elektrotehnike i računarstva na svome štandu ima robota Baxtera koji slaže Rubikovu kocku, budući veterinari doveli su psa Chiquitu, studenti prometnih znanosti nude da se provozate električnim romobilom, a kod biokemičara možete pokušati izvaditi krv. Iz umjetne ruke, dakako. Potrudili su se sudionici trodnevne Smotre sveučilišta koja je jučer otvorena u šatoru pokraj Studentskog centra na kreativan način pokazati po čemu je njihov fakultet poseban te privući nove kolege.

Ne može proći bez Peppera

– Mislim da su nam električni romobili baš pun pogodak, svima su interesantni – kazao je Ivan Curić, student treće godina Fakulteta prometnih znanosti.

Baxtera su, pak, programirali studenti pete godine FER-a, Marko Krznarić i Dino Bajić, a Rubikovu kocku složi u 12 minuta. U njegovu je društvu i Pepper, s kojim se prolaznici mogu rukovati, dok se u velikom bazenu pokraj štanda FER-a smjestio robot za punjenje uređaja koji mjere temperaturu, tlak i kisik na dnu.

– Robot kojim se upravlja daljinski ima ugrađen sustav bežičnog punjenja. On uzima uređaje sa senzorima, napuni ih i ispušta na određene lokacije. Uređaji tada pomoću motora dođu do dna mora ili rijeke, gdje obavljaju mjerenja i šalju podatke na računalo na koje su spojeni – objasnio je Frane Rogić koji je na doktorskom studiju.

Ekonomski fakultet na smotri pak predstavlja popularni bend Pravila igre čiji su članovi nekoć ondje studirali.

– U povodu obilježavanja 100. obljetnice fakulteta napravili su pjesmu “Samo zbog nje” koju je javnost baš dobro prihvatila – kazala je docentica Danijela Ferjanić.

Na štandu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” najpopularnije je zanimanje pilota, istaknuo je satnik Tomislav Lažeta, posebice jer se srednjoškolci mogu okušati u toj ulozi zahvaljujući simulatoru borbenog aviona MiG 21.

– Tko želi, može sjesti u simulator i pokazat ćemo mu kakav je osjećaj upravljati avionom – objasnio je Lažeta. Buduće studente ondje dočekuju u vojnim odorama, a na štandu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta njihovi predstavnici u narodnim nošnjama nude voće i povrće te odgovaraju na pitanja znatiželjnih srednjoškolaca.

– Donijeli smo također hranu i napitke koji se svakodnevno koriste, poput čokolade, mlijeka, čaja, kako bismo im na primjerima objasnili što mi zapravo radimo, poput analize njihova sastava – rekla je asistentica Anja Vukomanović.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Odmah do njih štand je Veterinarskog fakulteta, gdje je svima najzanimljivija kujica Chiquita, čija je vlasnica Iva Raič studentica šeste godine.

– Srednjoškolcima privučemo pažnju životinjama pa se oni zadrže i postavljaju svakakva pitanja. Zanima ih kakvi su profesori i kolegiji, je li gradivo teško, kako je na praksi... – istaknula je I. Raič.

Sve opcije na jednom mjestu

Slične su stvari zanimale i Karlu Dujmović, Petru i Anu Glagolić te Karlu Axmann, gimnazijalke iz Samobora koje su stigle na smotru kako bi se primarno upoznale s programima FER-a te Ekonomskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dok je njihov prijatelj iz Komercijalne srednje škole ustvrdio kako još ne zna kojim smjerom želi ići pa je došao provjeriti kakve se opcije nude.

– Zanima me koje mogućnosti uopće imam, a ovdje gdje su mi fakulteti na jednome mjestu mogu saznati sve što me interesira – zaključio je Luka Kovačić.

Budući studenti mogu se u šatoru kod SC-a informirati još danas od 10 do 18 sati te sutra od 9 do 15, a ulaz na smotru besplatan je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije