Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Korupcija: 6 posto hrvatskih studenata platilo bi za posao!

Samo petina studenata nikad nije varala na ispitu, ali bi ih 70 posto u budućnosti prijavilo korumpirano ponašanje
19. studenoga 2019. u 09:41 0 komentara 153 prikaza
Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Studente, dio društva kojeg bi tradicionalno trebao karakterizirati najveći stupanj idealizma, kod nas puno više obilježava – pragmatizam! Oko šest posto priznaje ih da bi bez razmišljanja platili ili se na neki drugi način izborili za posao. A kad bi taj posao bio u tvrtki za koju se pouzdano zna da je korumpirana, samo bi ga 40 posto odbilo, 30 posto se dvoumi i kažu da to „ovisi“ i još ih 23 posto ne zna što bi učinilo.

Studentski centar u Savskoj TEMELJEM MINIMALNE PLAĆE Odlične vijesti za studente: Ministarstvo je povisilo minimalnu naknadu za obavljanje studentskih poslova

Odgovori su to iz istraživanja o percepciji studenata o korupciji, provedenog u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama tijekom kojeg je konzultantska kuća Deloitte Hrvatska organizirala brojna događanja za detekciju stanja i poticanje aktivnosti na suzbijanju prijevara.

Lažne bolesti 

Prepisivačinu izgleda percipiraju kao solidarnost te ih više od 70 posto dopušta kolegama da od njih prepisuju na testu, a 45,7 posto ih otkriva da su i oni prepisivali od kolega ili iskoristili njihov seminarski rad. Nisu baš nešto osviješteni niti o autorskim pravima: skoro 46 posto ih je upotrijebilo ideje, dijelove teksta ili rada nekoga autora u vlastitome radu, a jednako toliko ih se služilo nedopuštenim sredstvima na ispitu kako bi bili sigurniji da će ga položiti. Nešto više od pet posto (možda su to oni isti koji bi platili) donosilo je zdravstvenu potvrdu kao alibi za nepristupanje ispitu: evo potencijala za buduća lažna bolovanja!

Samo 22,4 posto  ispitanih studenata tvrdi da nikada nisu koristili nijedan oblik varanja. Oni bi se mogli nazvati zdravom jezgrom društva. Ohrabruje i što ih još 82 posto nikome nije ponudilo mito, a 70 posto bi ih prijavilo korumpirano ponašanje u budućnosti. Polovica ih se zalaže za novčane kazne i kazneni progon kao metode suzbijanja korupcije, a 38 posto bi se oslonilo na podizanje svijesti.

oduševljeni su Hrvatski studenti vratili se s prakse u Huaweiju puni dojmova: Jako nas cijene

Najbolja i najsretnija Danska 

Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Hrvatska je na 60. mjestu od ukupno 180. zemalja, s negativnim trendom: u 2018. smo pali tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Najmanje je korumpirana već godinama zemlja koja domovina najsretnijih stanovnika – Danska! Čini se da je dobro – činiti dobro.

Na drugome je mjestu Novi Zeland, a treće dijele Finska, Singapur, Švedska i Švicarska. Iza Hrvatske su u EU, još korumpiranije Rumunjska, Mađarska, Grčka i Bugarska.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.