Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vašar usred zagreba

Na adventskom sajmu u centru štandovi puni robe 'Made in China'

vašar u zagrebu (1)
Foto: Marko Lukunć/PIXSELL
1/9
05.12.2012.
u 13:55

Na sajmu bi trebali prevladavati zagrebački suveniri, a obrtnici su dodatno ogorčeni jer su ove godine kućicu morali platiti čak 14.000 kn

U samom središtu metropole vlada adventski kaos, a umjesto blagdanskog štiha s kućicama iz kojih se širi miris kuhanog vina i cimeta, u grad je stigao – vašar. Kućice zbijene u dva reda, štandovi s kojih vise kuleni i kobase iz Slavonskog Broda, sve zaokruženo mirisom hrenovki i fritula, a usput se mogu kupiti i maske za mobitel, novčanici, šalice sa slikom Justina Biebera ili Sulejmana Veličanstvenog te hulahupke pretežno s oznakom “Made in China“.

Lampice iz Koreje

Ovogodišnji Adventski sajam u Bogovićevoj i Gajevoj digao je mnogo prašine među izlagačima zbog kriterija licitacije koji je uveden prvi put u desetogodišnjoj povijesti sajma. Time je Obrtnička komora izjednačila obrtnike, proizvođače autohtonih suvenira zagrebačkog kraja i trgovce, a da bi se na sajmu sudjelovalo, nije trebalo ni imati proizvode koji su prigodni za prodaju u vrijeme Božića niti biti član te komore, kojoj 17 tisuća zagrebačkih obrtnika plaća godišnji doprinos.

Dok Komora tvrdi da je zaštitila svoje obrtnike i da na štandovima nisu dopustili robu iz Kine, na kojoj je zarada stotinjak puta veća, na sajmu se na 22 štanda od njih 49, koliko je nagurano na 150 metara dugoj šetnici, provjerili smo, prodaje roba proizvedena u Kini.

Nema zabrane

– Inzistirali smo na tome da ne bude kineske robe na sajmu. Bila je naša inspekcija i utvrdila da takve robe gotovo i nema. Ima nešto lampica iz Koreje, a ostalo je iz Italije i drugih zemalja – kaže Ivan Obad, predsjednik Komore. Dok prodavači lampica jadikuju kako ih je ove godine najviše dosad i tko zna hoće li se uspjeti pokriti, tradicionalni obrtnici smatraju kako ih se ovom praksom dodatno uništava.

– Jedva smo dobili kućicu, a svake smo godine tu. Platili smo je najviše dosad, 14 tisuća kuna, i pitanje je hoćemo li se uopće uspjeti pokriti – kažu obrtnici, koji su se na Obadovu tvrdnju da kineske robe nema samo nasmijali.

– Na sajmu je 85 posto naših obrtnika. Mi im ne možemo zabraniti da prodaju što hoće – kaže Obad.

Komentara 13

VI
Vito
06:28 06.12.2012.

ove godine kućicu morali platiti čak 14.000 kn Ma zašto lažete? Tko je morao platiti? Bila je licitacija Zašto su pristali na takvo licitiranje Mogli su krenuti u suprotnom smjeru - grad ponudi 1000 kuna, oni daju 999 i tako tako grad ne može ucjenjivati, jer nema kupaca s većom ponudom No, kod nas još nije sazrijela svijest što znači licitacija pa misle da moraju prihvatiti "ponuđeno" No, kako smo stvarno g u z i c e, tako nema sloge i licitacija nestaje, a počinje pranje novca

VI
Vito
06:30 06.12.2012.

Onaj tko ima 14.000 kuna za mjesec dana koristi ovaj sajam za pranje novca prije podnošenja poreznog izvješća

KO
konstanta
14:47 05.12.2012.

U katalogu jedne hrvatske tvrtke vidjela sam šalicu s baterijom u kojoj se spravlja cappuccino. Svidjela mi se i naručila sam je. Cijena je bila 30 kn. U katalogu je pisalo, uvoz Austrija. Kad sam je dobila ugledala sam malu naljepnicu gdje je pisalo made in China. Dakle, šalica je putovala svijetom. Onda sam navratila u kinesku trgovinu i pitala imaju li takvih šalica. Naravno, pokazali mi šalicu čija je cijena bila 12,50 kn. Toliko o prodaji kineske robe izvan njihovih trgovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije