Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150.000 kuna štete

Muzej vlakića pretrpio je znatnu štetu u poplavi i treba pomoć

Muzej vlakića poplava
Foto: Muzej vlakića Backo Mini Express
1/4
27.07.2020.
u 11:49

Ovaj muzej peta je najveća maketa željeznice Europ i  jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu.

Osim stanova i kuća, poplave pošteđeni nisu ostali ni muzeji, među kojima je Muzej vlakića Backo Mini Express - peta najveća maketa željeznice Europ i  jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu. Ondje je, naime, s noći na subotu ušlo više od 30 tisuća litara vode, a šteta je velika. 

Najviše su pogođena igraonica za djecu, te radionice za stolariju, elektroniku i mehaniku, a uništena je i kompletna zaliha drvne građe, veća količina ručnog i radioničkog električnog alata, dio pribora za strojeve za obradu metala, te dio skladišta elemenata za samu maketu, kao što su lokomotive, vagoni, zelenilo, kućice i slično. Stradala je osim toga i većina namještaja u tim prostorijama, a zbog vlage u zraku očekuje se i određena štetu na samoj maketi.

- Preliminarna procjena materijalne štete je 150.000 kn, no strahujemo da će u konačnici ona biti i veća – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe koji strahuje da, štetu od poplave koju Muzej poprilično "izmučen" korona situacijom kada nije radio i primao posjetitelje, te slabijim turističkim posjetom Zagrebu tijekom ljeta, neće moći sanirati vlastitim sredstvima. Želja je zaposlenika Muzeja vlakića Backo Mini Express čim prije sanirati štetu i stati „iznova na noge“ te na taj način sadržaje i izloške jednog od najposjećenijih turističkih sadržaja kontinentalne Hrvatske iznova osigurati za razgled svim zainteresiranim malim i velikim ljubiteljima vlakova.

Oni koji bi željeli pomoći da se Muzej što prije ponovno vrati na noge i otvoru maketu za posjetitelje, mogu to učiniti donacijom na račun Muzeja vlakića uplatom na IBAN IBAN: HR6023600001102414863

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije