Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

"Maksimir je poput fatalne žene, uvijek mu se rado vraćam"

Bračni par Semjan obvezno jeseni provodi u Zagrebu, na kopnu
29. listopada 2015. u 14:00 1 komentara 920 prikaza
maksimir
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Lagano trčanje ili šetnja. Rituali su to kojima mnogi Zagrepčani započinju svoj dan, a koje najviše vole obavljati u prirodi. Svjež zrak, govore, dovoljan im je da svakodnevicu započnu ispunjeni energijom. Prirodu i rekreaciju u njoj voli i 93-godišnji Ivan Milas, ali, kako sam kaže, ne bilo koju, već isključivo – maksimirsku. Park je to, govori, njegove mladosti, a svakodnevni posjeti desetljećima nisu umanjili ljubav prema njemu.

– Maksimir vam je kao fatalna žena – govori nekadašnji brigadir te objašnjava kako u njemu jednostavno ima nešto čemu se on uvijek vraća. Vraćaju mu se i drugi Zagrepčani, viđa ih svaki dan u svojim šetnjama parkom, a kako i ne bi, objašnjava, kad je svakim danom sve ljepši.

Tamo se 'ljubuje'

– Zapravo, on se u posljednjih pedesetak godina nije mijenjao. Naizgled. Staze su na istom mjestu, stogodišnja stabla tek su nešto veća, ali ima stvari koje ne mogu primijetiti oni koji dolaze povremeno ili koji u Maksimiru ne provode mnogo vremena. Ja primijetim svaku granu koju orežu prilikom održavanja, svaki grm koji orežu na način na koji dosad nije bio uređen – kazao je Ivan Milas te se prisjetio kako je nekad upravo u park dovodio djevojke "na sudar". I danas mu je drago vidjeti da se tamo "ljubuje", jer priroda čovjeka može potaknuti samo na lijepe stvari.

Prekrasne su boje

– To i jest razlog što sam ja ovako vitalan. Ma ja vam po osam i pol sati znam kositi na svojoj zemlji u Moslavini, i to s guštom – rekao je simpatični umirovljenik i, kako sam kaže, jedan od "najvećih fanova parka Maksimir". A posebno ga vole i Melanija te Vladimir Semjan, bračni par iz Splita koji se obvezno svaku jesen presele u Zagreb. Na moru im je hladno i prazno, a u glavnom gradu uvijek ima nešto što mogu raditi.

– Svi trče na more, a mi trčimo na kontinent. Dolje kod nas kažu kako postoje samo dvije dimenzije, more i nebo. Ja, međutim, kažem da mi je draža i ona treća, a to su brda – objašnjava Vladimir Semjan zašto sa suprugom voli doći u Zagreb. A kad dođu, Maksimir im je gotovo svakodnevna jesenska destinacija.

– Boje su prekrasne, a park je dovoljno velik da uvijek možete naći kutak koji još niste vidjeli – rekla je Melanija Semjan.

Kaleigh Hendershot
sve se promijenilo
Gdje je danas Amerikanka koja se udala i preselila u Hrvatsku, o čemu je snimala brojne videe?
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima