Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Knjižnice Grada Zagreba od 31. svibnja uvode novu uslugu posudbe "e-knjige"

Cej kaže kako će uvijek postojati oni koji žele posuditi knjigu koja ima korice i listati, ali i oni koji žele u tramvaju, na plaži, bilo gdje, 24 sata koristiti njihovu novu uslugu "e-knjige"
24. svibnja 2019. u 15:28 0 komentara 815 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Knjižnice Grada Zagreba uvest će od 31. svibnja za sve članove starije od 15 godina novu uslugu posudbe knjiga "e-knjige", a riječ je o pilot projektu koji provode prve u Hrvatskoj, najavila je u petak na konferenciji za novinare ravnateljica Knjižnica Višnja Cej.

knjižnica POTICANJE OBRAZOVANJA DJECE Besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba za djecu do 15 godina

Istaknula je da se aplikacija za posudbu "e-knjige" pod nazivom Zaki Book vrlo jednostavno koristi, a instalira se na mobitel, laptop, tablet ili računalo uz pomoć članskog broja iskaznice i PIN-a koji se može dobiti u svakoj njihovoj knjižnici.

Rekla je kako su u suradnji s nakladnicima počeli s 400 naslova, ali uskoro se nada i većem broju i poboljšanju usluge te da ona bude dostupna i djeci. Rok posudbe "e-knjige" je tri tjedna, a zasad nije moguće produžiti niti rezervirati naslov. 

 

Cej kaže kako će uvijek postojati oni koji žele posuditi knjigu koja ima korice i listati, ali i oni koji žele u tramvaju, na plaži, bilo gdje, 24 sata koristiti njihovu novu uslugu "e-knjige". Kaže da je aplikacija dobro i stručno napravljena i dostupnost je laka - građani trebaju biti članovi Knjižnica Grada Zagreba, imati članski broj i PIN te nakon toga, kako kaže, "doista s guštom uživati u ovoj novoj usluzi".  

"E-knjiga" uvodi se 31. svibnja jer su, kaže Cej, htjeli građanima pružiti novu uslugu kao dar za Dan Grada Zagreba. Vjeruje da će platforma pridonijeti popularizaciji i poticanju čitanja knjiga u virtualnom okruženju. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.   

Bernard Gršić državni tajnik Bernard Gršić 'Svi državni službenici trebali bi poznavati sustav e-Građani!'

Nova zgrada Gradske knjižnice na prostoru Paromlina

Na konferenciji za novinare predstavljeno je i idejno rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice na prostoru Paromlina.

Voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić rekla je kako je raspisivanjem natječaja za izradu idejnoga rješenja krajem prošle godine, Grad Zagreb napravio značajan korak prema rješavanju dvaju problema - oživljavanju kompleksa industrijske baštine Paromlina i adekvatnom smještaju Gradske knjižnice koja je od svog osnutka 1907. mijenjala prostore u kojima je djelovala - od Kamenitih vrata, preko Novinarskog doma do današnjeg Starčevićevog doma. 

Rekla je kako je na natječaju pobijedilo idejno rješenje arhitektonskog studija UPI - 2M te da ono na najbolji način ističe odnos prema industrijskoj kulturnoj baštini Paromlina, vodi računa o urbanističkom uklapanju nove zgrade i cijelog kompleksa u šire područje grada te ispunjava mnoge funkcionalne uvjete moderne knjižnice. Istaknula je kako će to rješenje ujedno biti osnova za projektnu dokumentaciju koja bi trebala biti izrađena do 2021. godine. 

Najčitatelj Bartol Kadić 'Igrice? Ma meni su sto puta draže knjige'

"Realizacijom projekta nove zgrade Gradska knjižnica bi riješila svoj stoljetni san i omogućila da se vrijedni fond od gotovo 500 tisuća jedinica građe okupi na jednom mjestu i napokon ponudi korisnicima u slobodnom pristupu moderne, nove knjižnice. Nova zgrada postat će dnevni boravak građana, središte metropole i javni prostor koji svim građanima osigurava kvalitetan pristup informacijama, programima i uslugama. Postat će novi simbol Zagreba, grada okrenuta znanju, učenju i kulturi", poručila je voditeljica Gradske knjižnice.

Na predstavljanju je bio i gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako je sretan jer Zagreb radi iskorak u mnogo stvari, dodavši da je "jadna zemlja u kojoj se za kulturu izdvaja ispod 0,8 posto, a sretan grad koji za kulturu izdvaja sedam posto svog proračuna".  

Kampanja za “projekt Paromlin” Želite li knjižnicu koja radi od 0 do 24, a u njoj se mogu posuditi i umjetnine?

"Sretan je grad koji je treću godinu zaredom, inicirajući i potičući čitanje, svoj djeci do 15 godina omogućio besplatan upis u sve Gradske knjižnice. Mi smo na predzadnjem mjestu u Europi po čitanju, pa moramo nešto učiniti i ta mjera je na tom tragu", rekao je Bandić. 

Za idejno rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice u zaštićenom kompleksu Paromlina, Bandić je rekao da će "razvijajući Zagreb, a pritom ga čineći istim, čuvajući njegovu memoriju, povijest, tu ishodišnu točku Lenucijeve potkove", napraviti najljepšu knjižnicu u Europi te dodao da je sada na Gradu Zagrebu da idejno rješenje arhitekata realizira poštujući proceduru i zakon

Koprivnica: Čovjek prošetao gradom s hrpom dokumenata u ruci
Goran ispričao svoje iskustvo
Upozorenje Hrvatima koji su uzeli strano državljanstvo: Ako u vlasništvu imate nekretninu u Hrvatskoj, dobro pripazite
Temelj informatičke industrije
Slave 30 godina postojanja. Od domaće tvrtke postali su multinacionalna i vodeća IT kompanija zaslužna za digitalizaciju Hrvatske. Upoznajte IN2 grupu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.