Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja za “projekt Paromlin”

Želite li knjižnicu koja radi od 0 do 24, a u njoj se mogu posuditi i umjetnine?

11.08.2017.
u 14:46

Izgled objekta od 20.000 kvadrata u koji bi stao sav fond znat će se nakon međunarodnog natječaja, a novac bi bio iz fondova EU

Knjižnica koja radi od 0 do 24 sata, s uređajima za samozaduživanje knjiga i besplatnim bežičnim internetom uz mogućnost posudbe i e-naslova.

Tu su i razni dodatni sadržaji, poput Artoteke u kojoj se posuđuju umjetnička djela. Moguća je i posudba glazbenih instrumenata, a u zgradi je na raspolaganju i prostor za montažu i projekciju filmova, studio za snimanje, “coworking” uredi, kuhinja za pripremu dječjih obroka i napitaka za majke s djecom...

Zvone kad se dijete rodi

Tako su novu zgradu zamislili djelatnici Knjižnica grada Zagreba (KGZ) koji su u sklopu kampanje za njezinu izgradnju na svojim mrežnim stranicama ponudili anketu kako bi saznali kakvu knjižnicu žele Zagrepčani.

– Anketa traje do 30. rujna, a građani su jako zainteresirani, s obzirom na to da ju je u manje od tri tjedna ispunilo više od tisuću ljudi – kaže Ivančica Đukec Kero, pomoćnica ravnateljice za razvoj struke.

Da bi osmislili anketna pitanja, obišli su najmodernije svjetske knjižnice i sami se uvjerili kako to izgleda. Bili su u danskom Aarhusu, u knjižnici DOKK1, u čijem se prostoru ističe veliko, 7,5-metarsko zvono koje se oglasi svaki put kada se dijete rodi u gradu. Ugledali su se i na glavnu zgradu javne biblioteke u Amsterdamu, OBA-e, a obišli su i knjižnicu u kanadskom Montrealu, koja posjeduje čak 160.000 svezaka knjiga na temu Quebeca, 10.450 filmova, 7400 CD-a...

Nova zgrada od 20.000 kvadrata bila bi dostatna za potrebe KGZ-a. Sada je tek 30 posto fonda smješteno u prostoru knjižnica, a ostatak je u dislociranome spremištu. Ideja je da se objekt izgradi na zemljištu Paromlina, a stručnjaci bi se pobrinuli da se uklopi uz jedan od najvažnijih spomenika industrijske arhitekture.

Konzervatorske smjernice

Izgled će se znati nakon raspisivanja međunarodnog natječaja, a projekt će prijaviti za novac iz EU fondova. Teren su obišli i konzervatori, koji su dali smjernice što se može rušiti, a što treba sačuvati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije