Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autentične hrvatske igračke

Klinci se obožavaju zabavljati s našom Zvutkom i Čičulinom

Studentice izrađuju originalne igračke
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
16.01.2018.
u 09:24

Ideja dviju pedagoginja iz dječjih vrtića realizirana je u suradnji s udrugom 'poVUcizakulturu' te Studijem dizajna

Što se dobije kada se udruže snage pedagoške, kulturološke i dizajnerske struke? Jedinstven proizvod poznatiji pod nazivom HAI – hrvatske autentične igračke. Prve su to didaktičke igračke inspirirane našom kulturnom baštinom, a ideja koja je potekla od dugogodišnjih pedagoginja u dječjim vrtićima Inge Seme-Stojnović i Tijane Vidović realizirana je uz pomoć projektne menadžerice Tanje Tandare iz udruge “poVUcizakulturu” te uspješne suradnje sa Studijem dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Četiri u proizvodnji

– Izrada igračaka u koje je suptilno integrirana hrvatska baština bio je praktični zadatak studentima prve godine koji su mu pristupili iznimno studiozno. Morali su naučiti što je potrebno vrtićkoj djeci za razvoj motoričkih sposobnosti, ali i načina razmišljanja, išli su u Etnografski muzej kako bi se inspirirali baštinom, upoznavali se s materijalima... – ističe Ivana Fabrio, profesorica koja je uz Mladena Orešića i Zlatka Kapetanovića mentorirala studentima tijekom projekta.

Izradili su 30-ak prototipova igračaka, a trenutačno su u proizvodnji i prodaji četiri: Zvutka, Pagus, Čičulin i Znatiželjna nit autorica Karle Kocijan, Erike Filipan, Paule Kovač i Jovane Vlaisavljević. Igrajući se Zvutkom, primjerice, djeca mogu samostalno kreirati narodne nošnje u kojima će ona zaigrati kolo. Pagus im pomaže da samostalno ispletu pašku čipku, a pomoću Znatiželjne niti dobivaju priliku za trodimenzionalno tkanje. Za djecu koja se ipak više vole igrati s nekim drugim, Čičulin, inspiriran starim hrvatskim načinom čuvanja kruha od glodavaca, razvija pritom njihove motoričke sposobnosti, ali i kombinatoriku, koncentraciju i suradnju sa suigračima.

Mogu biti i suveniri

– Interes za igračkama je velik, a dosadašnje su reakcije i više nego pozitivne. Grad Zagreb, usto, počeo je s otkupom i u prvom valu sudjeluje deset vrtića koji će dobiti po jedan komplet od četiri igračke – ističe Tanja Tandara.

U pripremnoj su fazi proizvodnje i druge igračke, a budući da mogu biti i originalni, autohtoni suveniri u koje su utkani hrvatska tradicija, kultura i običaji, sudionici projekta nadaju se da će njihova vrijednost biti prepoznata i u ostalim gradovima te turističkim zajednicama.      

Pogledajte i galeriju: 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice

Studentice izrađuju originalne igračke
1/33

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije