Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bitka s miševima u Šari: 'Ne otjera li ih deratizacija, nabavit ću nam mačku'

Pojavi su pogodovale visoke temperature u studenome, prosincu i siječnju, a prašinu dodatno podigle fotografije koje su osvanule na Fejsu
13. siječnja 2018. u 22:38 7 komentara 2210 prikaza
Studentski dom Ante Starčević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Aaaaaa! Što je to? Je li mrtav? Odvratno je. Moram ga fotografirati. Joj, ne mogu, daj ga ti! – vikala je curi iz susjedne sobe šokirana studentica Seyma koja je u Hrvatsku stigla na studentsku razmjenu iz Turske. U kupaonici Studentskoga doma dr. Ante Starčevića, popularne Šare, ugledala je, naime, miša, a budući da su ga uspjele fotografirati, završio je na društvenim mrežama. I nije bio jedini miš iz Šare čija je fotografija objavljena na Facebooku, zbog čega je u domu u zadnja tri mjeseca triput provedena izvanredna deratizacija. Posljednja u utorak.

22.08.2010., Zagreb - Studentski dom Cvjetno naselje, Odranaska 8. Photo: Zarko Basic/PIXSELL Ilegalci Studenti 'ilegalci' izbačeni iz studentskog doma. Nema više spavanja kod dečka!

Ma ja sam sa sela...

Iznadprosječno visoke temperature u studenome, prosincu i siječnju pogodovale su razmnožavanju malih glodavaca pa su neki “posjetili” i dom. U međuvremenu su naučili da ih se studentice plaše pa u sobe ulaze pojedinačno ne želeći dizati buku. Jer znaju da slijedi deratizacija, riječ toliko omrznuta kod svakog poštenog miša. A čim su u Studentskom centru čuli i za najnoviji slučaj pojave nepoželjnoga glodavca, odmah su krenuli u još jednu bitku s miševima.

– Studentski centar poduzeo je sve zakonski propisane mjere koje uključuju složene i pažljivo planirane cjelovite preventivne i kurativne mjere deratizacije u cilju smanjenja populacije glodavaca – kaže Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a, i dodaje da su odmah pregledali sve zajedničke prostorije doma, fasade, tehničke etaže te kanalizacijske otvore.

Studenti koji nisu došli u doticaj s miševima, pa makar živjeli u istom paviljonu u kojemu su viđeni, nisu zabrinuti. Njihovi su najčešći odgovori “nije to ništa strašno” i “nema panike”, a posebno je zanimljiva hrabrija rečenica nekoliko studentica koje uz smiješak govore: “Ja sam sa sela, miševi me ne plaše!”

studentski dom stjepan radić UHVATILI GA REDARI Nervoza u studentskom domu: Muškarac snimao po kupaonicama

– Malo me sve to i iritira, da budem iskrena. Znamo kakvo je bilo vrijeme ovih dana i nema u cijeloj priči ničeg čudnog. Imali smo nekoliko deratizacija u posljednje vrijeme i sve prolazi u najboljem redu – govori Tena Krajinović, članica Studentskog odbora Šare.

Priviđaju se, a nisu bijeli

No ima i drugačijih stavova, posebice među onima koji su miša ili vidjeli ili su čuli priču nekoga tko je imao bliski susret s glodavcem.

– Ne čini mi se da bi miš ovako visoko došao kroz prozor. Dosad se nisam zamarala time, ali sad sam se malo zabrinula, ponajviše zbog širenja bolesti – ističe studentica koja je željela ostati anonimna. Njezina je kolegica pak smislila i kako se boriti protiv malih nametnika.

– Ako ne uspiju ove deratizacije, nabavit ću nam mačku – smije se ona.

Neke studentice govore čak i da su im se miševi priviđali, i to ne zbog alkohola, nego zbog uznemirenosti koju su potaknule objave o novim “stanarima” doma.

Budući da se redovita deratizacija, prema zakonu, provodi dva puta godišnje te u SC-u kažu da se to izvršava po propisu, a usto su imali tri izvanredne, vjeruju da je problem riješen. Stoga će, po svemu sudeći, sad svi spavati mirno. Osim miševa.     

Studentski dom Studentski smještaj Cijena ilegalne sobe u domu skočila na više od 10.000 kuna Plenković otvorio kampus Novi studentski dom u Varaždinu ima solarni park, punjače elektromobila i fitness park 22.02.2017., Zagreb - U zgradi studentskog doma Cvjetno naselje izbio je pozar. Prema nesluzbenim informacijama pozar je najprije izbio u cajnoj kuhinji te se prosirio na terasu, fasadu i cetvrti kat doma. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL ISTRAGA BUKTINJE Je li loša obnova razlog zašto su izgorjela četiri kata u Cvjetnom
 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  O čemu vi studenti pričate ? Na Šari sam stanovao 1973, 1974 i 1975 godine......trebali ste vidjeti uvjete stanovanja onda...Bilo bi vam bolje da se uhvatite knjige i na vrijeme završite faks , a ne neki studiraju i po desetak ... prikaži još! godina, pa i više...

 • Borer:

  U Šari miševi, a u Radiću vrane?! Želim samo reći kako nam se mladost brine o čistoći mjesta gdje žive? Kontejneri su im uvijek otvoreni i puni bačene hrane? Životinje moraju jesti nešto kakvo je to čudo? Kada se prostorije ... prikaži još! drže čiste, miševi i vrane otiđu same!

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Hrana se ne baca kroz prozor !