Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima samo 26 godina

Kiparica koja spaja umjetnost, robotiku i umjetnu inteligenciju

'vlatka01_gra_130813'
Foto: Milan Krkač
14.08.2013.
u 15:20

Veseli je rješavati različite tehničke probleme, što je otkrila radeći tri skulpture "Indigo dijete", pa one okreću oči, smiju se i pljuju

Zbog mogućnosti koje nudi glavni grad, 26-godišnja kiparica iz Petrijevaca Vlatka Škoro seli se u Zagreb nakon prve godine studija. Diplomirala je 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Stjepana Gračana, a trenutačno je pri kraju poslijediplomskog doktorskog studija kiparstva na ALU, pod mentorstvom profesora Peruška Bogdanića i Leonide Kovač. Posve je, kaže, zaokupljena radom u kojem želi povezati kiparstvo, robotiku i umjetnu inteligenciju.

Sve postalo jasnije

– Odlučila sam izvesti nešto doista zahtjevno i pred sebe postavila vrlo visok cilj. Rad je tematski intrigantan, ali me više veseli tehnički dio izvedbe jer uz pomoć stručnjaka mogu puno naučiti i napredovati, što djeluje inspirativno, kaže Vlatka koja svoje ideje realizira u ateljeu Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu.

Elektroniku i mehaniku prvi put je primijenila u diplomskom radu \"Indigo dijete\". Riječ je o tri autoportretne figure od kojih svaka izvodi drugačiju radnju. Mali foto- senzori unutar figura bilježe pokrete promatrača i potom okreću očima, \'\'smiju se\'\' i pljuju. Jednim komadom iz te kompozicije 2010. godine osvojila je Grand Prix na natječaju za Erste Fragmente 7.

– Indigo dijete je zapravo moj pravi početak. Dotada sam radila vrlo ekspresivne, duhovite i ne baš dopadljive radove, ali u tom trenutku kao da mi je sve postalo jasnije, jednostavno sam tu ideju prepoznala kao nešto svoje i do čega je samo trebalo doći, kaže Vlatka Škoro.

Nakon \'Indiga\' okušala se u još nekoliko sličnih projekata, no to su u elektronici i mehanici jednostavna rješenja koja dobro korespondiraju sa skulpturom i čine ju cjelovitom. Posljednji rad koji je Vlatka izvela \"Medo/Polar Escape\" izložila je u svibnju ove godine na samostalnoj izložbi, uz kolege Anu Petrović i Igora Rufa, u osječkoj galeriji Kazamat.

Oslobađajuće produkcije

– Riječ je o pomaknutoj figurativnoj kompoziciji u kojoj kombiniram autoakt s glavom polarnog medvjeda koji sjedi u polovici kade, a ti elementi prirodno nisu spojivi. Takve produkcije djeluju oslobađajuće, a dolaze u pauzama između tehnički zahtjevnijih radova. To je način samokontrole, jer ne želim pretjerati i od više napraviti manje, objašnjava Vlatka.

>>Usporedite autoričino kiparstvo i slikarstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije