Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od poskupljenja

Za jedno vodnouslužno područje i referendum ako treba!

Županijska skupština Zagreb
Foto: Robert Anić/PIXSELL
24.02.2014.
u 14:49

Skupština Zagrebačke županije danas je izvanredno zasjedala o nacrtu prijedloga Vladine uredbe, kojom bi gotovo sva vodoopskrbna poduzeća u Županiji potpala pod Zagrebački holding. Ne prihvaćaju taj prijedlog i traže da Županija ostane jedno područje, bez cijepanja

Vijećnici Županijske skupštine danas su na izvanrednoj sjednici sazvanoj zbog nacrta prijedloga Vladine uredbe o uslužnim područjima izrazili neslaganje s time da Zagrebačka županija ne bude jedno uslužno područje u vezi vodoopskrbe.

– Ne slažemo se s Nacrtom prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge. Ne želimo da naši stanovnici plaćaju skuplju vodu te da našim prirodnim bogatstvom upravlja Zagrebački Holding“- zaključeno je na sjednici Županijske skupštine.

– S obzirom na geografski i gospodarski položaj županija ima svoje zasebno vodouslužno područje – smatra župan Stjepan Kožić, komentirajući za Radio Sljeme zaključke izvanredne sjednice.

Vijećnici su, dakle, donijeli zaključak da neće podržati prijedlog Ministarstva poljoprivrede da Županija ne bude jedno područje.

– Nama nije poznato zašto je Vlada promijenila odluku po kojoj Zagrebačka županija više nije jedno područje, nismo dobili pravo objašnjenje. Meni se čini da je to politički, a ne stručni razlog – smatra Kožić, spomenuvši i kako je bilo prijedloga da se za "svoje" građani u cijeloj županiji, neovisno o gradovima i općinama, izbore i referendumom.

Prema prijedlogu Uredbe o uspostavi uslužnih područja, većina vodoopskrbnih tvrtki u Zagrebačkoj županiji "slila" bi se pod upravljanje Zagrebačkog holdinga, a čime bi, strahuju gradonačelnici u Županiji, voda mogla enormno poskupjeti.

O spomenutome Vladinu prijedlogu negativno su se već očitovali gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina.

Oni se, podsjetimo, protive Nacrtu prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja, prema kojemu "područje Zagrebačke županije nije jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge, a njime bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga".

- Ovakav nacrt prijedloga, koji nas spaja s Gradom Zagrebom za nas je apsolutno neprihvatljiv - ponovio je župan Kožić nadodavši kako se ovaj konačni nacrt prijedloga Uredbe, predložen od nadležnog Povjerenstva bitno razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda - ističu.

– Ako Vlada RH prihvati tu uredbu, cijena pitke vode za stanovnike u županiji višestruko će poskupjeti, što je nedopustivo – odlučna je poruka županijskih otaca.

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
16:34 24.02.2014.

Ja sam iz VG, nisam glas dao HDZ-u i podržavam u ovoj situaciji gradonačelnika Barišića i župana Kožića. Zašto da mi zbog Zagreba poskupi voda?

ST
strsljen2013
16:44 24.02.2014.

Račun je jednostavan. Budući "mora" ići privatizacija opskrbe vodom, naši opskrbljivači su premali tj. imaju malo korisnika za razliku višemilijunskih EU gradova, pa ih se mora skupiti na jedno mjesto da ih netko uopće hoće kupiti a nakon toga ide poskupljenje. Tako će se jednostavnije i lakše prodati a onda tek dolaze EU cijene.

PA
pagora23
07:42 25.02.2014.

Ja sam istočni dio županije i nema još vodovoda a ako bude da smo holding i neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije