Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve pod jednu pipu

Preuzme li vodu iz 8 gradova Holding, bit će i 40 posto skuplja!

Vodoopskrba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.02.2014.
u 15:30

Vodoopskrbna poduzeća u svim gradovima Zagrebačke županije mogla bi pod ključ, jer Vlada donosi uredbu kojom vodoopskrbni sustavi ulaze u jedinstvenu cjelinu kojom bi upravljao Grad Zagreb. Protiv takvoga prijedloga pobunili su se svi gradonačelnici iz županije

Vodocrpilišta koja su na području gradova Zagrebačke županije, te čak 11 vodoopskrbnih poduzeća koja vodom opskrbljuju stanovnike županijskih gradova mogla bi potpasti pod kapu Zagrebačkog holdinga.

Scenarij je to koji slijedi prođe li Vladin prijedlog Uredbe o uspostavi vodnouslužnih područja gdje svi vodoopskrbni sustavi ulaze u jedinstvenu cjelinu kojom bi upravljao Grad Zagreb odnosno tvrtka Holding. Vladin plan da povjerenstva ministarstva sama diktiraju granice, kojih je u čitavoj zemlji ukupno 19, na noge je podigao sve gradonačelnike županijskih gradova i župana Stjepana Kožića.

Prijedlog neće podržati

Jasno poručuju da prijedlog neće podržati, nikada ga potpisati, te kako se sve odigralo bez odgovarajuće javne rasprave.
– Apsurdno je da gotovo jedna četvrtina stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale tri četvrtine podijeljene na 18 uslužnih područja. Nedopustivo je da gotovo svi vodoopskrbni sustavi županije dođu pod upravljanje Grada Zagreba – poručio je Stjepan Kožić.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Naime, prema prijedlogu, spajanje županijskih voda s Gradom Zagrebom odnosilo bi se na sve gradove osim Zaprešića te općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji bi se pak, prema prijedlogu trebali pripojiti Krapinsko-zagorskoj županiji.

Svima skuplja voda

– To je apsolutna katastrofa. Samo u našu vodnu infrastrukturu uložili smo milijune eura a sad trebamo potpasti pod Zagreb koji vodu kupuje po jednoj, a naplaćuje je po znatno skupljoj cijeni – poručio je gradonačelnik Vrbovca, Vladimir Bregović. Istog mišljenja je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji bi na čelu grada koji raspolaže vlastitim vodocrpilištem, izgubio višestruko.
Iako su iz Ministarstva poljoprivrede svim gradovima najprije prezentirali kako će vodoopskrbnih područja biti onoliko koliko je županija, te kako će se formirati posebno područje isključivo za Županiju, iz koje bi bili izuzeti Samobor, Sveta Nedelja te općina Stupnik, koji su već sada pod Holdingom, za samo pet dana promijenjeno je mišljenje bez ikakve rasprave s gradonačelnicima.

– Ne podržavam i kao gradonačelnik ne mogu potpisati tako nešto. To nije prihvatljivo – poručio je i gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš.
Prihvaćanje ovakvog prijedloga slomilo bi se u konačnici na leđima gradova - njima bi pak uslijedilo poskupljenje cijena vode, ako je suditi i po nekim najavama i do 40 posto od trenutačne cijene.

Komentara 1

2X
2Xgeneral
17:16 19.02.2014.

Došo mali Banbinjo očitati vodu!! Pitam hoće li poskupiti? ! Čini se da je već poskupjela 1 kunicu po kubikiću "!!! Miki Banbinjo vidim da brineš o nama Zagrebčancima a puniš svoj šajtofl da bi mogao sa Kikašem izvoditi perverzije na naš račun!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije