Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljepota lažnog sjaja

Imamo Dalija, Renoira, Džamonju... Ali ništa iz Sanaderove ili Vidoševićeve zbirke

Ljepota lažnog sjaja
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/29
28.09.2016.
u 12:40

Kolekciju je MUP počeo prikupljati 2009., a zasad je u njoj šezdesetak slika i skulptura. Nove stižu tek po pravomoćnosti presude

Salvador Dali, Auguste Renoir, Edo Murtić, Ivan Lacković, Dušan Džamonja i Zlatko Prica samo su dio ekskluzivnog društva umjetnika čiji su radovi okupljeni na jučer otvorenoj izložbi u Muzeju policije u MUP-ovoj zgradi na Savskoj 39. Lokacija za postav nije slučajno odabrana jer je riječ o krivotvorenim djelima poznatih svjetskih i hrvatskih slikara i kipara. Zbirku je Muzej policije počeo prikupljati 2009., nakon što je odlučeno da se krivotvorine više neće uništavati, a dosad se u njoj našlo 60-ak radova koji su predstavljeni izložbom nazvanom “Ljepota lažnog sjaja”.

Po ideji talijanskih kolega

Ideju je razradio Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, nakon što je prije desetak godina u novinama pročitao da su talijanski policajci organizirali putujuću izložbu krivotvorina.

– Za postav nismo trebali izdvojiti ni kune, a već je na otvaranju odaziv golem – istaknuo je Jamičić.

Iako se na izložbi razgledavaju ilegalna djela za koja treba odgovarati pred zakonom, jučerašnji su posjetitelji bili oduševljeni. “Ovo je isto neka vrsta umjetnosti”, “Treba znati ovako dosljedno kopirati umjetnička djela”, neki su od komentara koji su se čuli.

Policijske postaje Muzeju dostavljaju krivotvorine tek po pravomoćnosti presuda, pa na izložbi nema onih koje su posjedovali Ivo Sanader i Nadan Vidošević. No, mogu se vidjeti lažni “Motiv akvatorija” i “Apstrakcije” Ede Murtića te “Isus na križu” Salvadora Dalija. Izložena krivotvorina Renoirovih “Kupačica” otkrivena je devedesetih, kada ju je vlasnik pokušao prodati hrvatskoj Vladi.

Ispod cijene – 100.000 kn

Lažnu skulpturu Dušana Džamonje pak pokušao je preprodati kustos jedne galerije. Početnu cijenu od 130.000 kuna prvo je spustio na 70.000, a zatim ju je pokušao zamijeniti za sliku vrijednu 20.000 kuna, što je izazvalo sumnju, pa je provjerom utvrđeno da je krivotvorina.

Izložbu možete besplatno razgledati do 23. listopada, a pritom i naučiti kako da vas ne prevare, što joj je i cilj. Pri kupnji slike, naglašavaju u MUP-u, treba provjeriti jesu li na njoj karakteristični atributi umjetnika, iz koje je regije i vremena. Starost slike može se falsificirati korištenjem voska ili utrljavanjem prašine u nabore, pa se za otkrivanje krivotvorina koristi ultraljubičasto, infracrveno ili rendgensko svjetlo. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije