Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

HEP-ove žarulje više ne svijetle u 50-ak mjesta

HZZO i Hrvatska lutrija također više ne nabavljaju struju od HEP-a uz koji postoji još osam distributera
11. srpnja 2011. u 10:00 27 komentara 204 prikaza
noć
Foto: Pixsell

HEP je izgubio na natječajima ili se nije ni natjecao za opskrbu strujom oko 50 gradova i općina u zemlji! Nedavno je na natječaju za opskrbu Zagreba strujom pobijedila slovenska tvrtka GEN-I, a državna tvrtka nije se ni natjecala. No metropola je tek primjer HEP-ovih izgubljenih slučajeva. "HEP-ova struja", naime, više ne svijetli ni u nizu ustanova poput škola, fakulteta, kazališta, bolnica itd., ali ni u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskoj lutriji! Tim državnim adresama jeftinije je bilo nabaviti struju od – privatnog konkurenta.

Nisu se snašli na tržištu

Dakle, liberalizacijom tržišta HEP je izgubio monopol, a čini se da se u tržišnoj utakmici nije baš snašao. Dozvolu za opskrbu i distribuciju struje trenutačno u Hrvatskoj ima osam tvrtki (uz HEP) koje konkuriraju nekadašnjem monopolistu. Tako je na javnim natječajima za opskrbu strujom spomenutih HZZO-a i Hrvatske lutrije kao najpovoljniji ponuđač posao dobila tvrtka Partner elektrik.

– Imamo više od četiri tisuće mjernih mjesta, osim HZZO-a i Hrvatske lutrije opskrbljujemo gradove Samobor, Koprivnicu, Sv. Nedelju, Dugu Resu, Obrovac, Medulin... – nabraja predsjednik uprave Partner elektrika Dean Šparavec dodajući da je njihov dolazak na tržište poremetio HEP, koji je dotad djelovao u sustavu koji je sam postavio. Natječaje su dobili jer su bili povoljniji što otvara pitanje kako oni uspijevaju, a HEP ne uspijeva nabaviti jeftiniju struju.

– Struja je burzovna roba o kojoj se pregovara s trgovcima. Dogovaraju se najpovoljniji uvjeti i velika je to borba. Ali, stvar je u tome da se u svakom slučaju može posložiti da poslujete pozitivno. Pregovaramo s trgovcima iz okolnih država, a, primjerice, i HEP uvozi više od 45 posto struje – kaže Šparavec i napominje da je struja u Hrvatskoj u odnosu na EU jeftinija 30 posto čega, kaže, mnogi nisu svjesni te slijedi šok po ulasku u Uniju.

Propustili milijune

No ono što šokira jest inertnost državne tvrtke koja je propustila milijune kuna samo u gradovima i općinama za koje smo dosad dobili potvrdu da su odabrali drugog dobavljača struje. Među njima je, primjerice, Solin koji će strujom za javnu rasvjetu opskrbljivati Partner elektrik čija je ponuda, prema riječima gradonačelnika Blaženka Bobana, bila povoljnija. Konkretno, za godišnju opskrbu Solina strujom spomenuta je tvrtka ponudila 762.353,16 kuna dok je HEP nudio 821.897,60 kuna. Uštedjeli su, nadalje, i u Pirovcu, Novskoj, Petrinji, Županji, Đurđevcu, Ivancu, Podgoraču, Koprivnici, Valpovu, Ivancu itd.

Bernardić: U Gradu i Holdingu može se u&

Bernardić: U Gradu i Holdingu može se uštedjeti 30 milijuna kuna

ZG Holding u godinu je dana za 22 milijuna kuna povećao trošak za energiju od čega se 16 milijuna odnosi na ZET. Grad Zagreb za struju je dao 60,7 milijuna i, kako su rekli, uštedio milijune. Zagreb je očito megapotrošač te se aktualizira projekt vlastite tvrtke za nabavu energenata. Davor Bernardić, inicijator te ideje, kaže da bi se samo na struji u godini u Gradu i Holdingu moglo uštedjeti 30 milijuna kuna. Ali i, dodaje, zaposliti ljude te zaraditi.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • swimm:

  napokon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • alapača:

  ako se hep nije ni natjecao, treba provjeriti vlasničku strukturu konkurencije koja je omastila brke :D

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  HEP će se znati snaći pa će poskupljenjem opskrbe struje malim potrošaćima za 85% od 1.9.2011. nadoknaditi sve gubitke