Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišna utakmica

HEP-ove žarulje više ne svijetle u 50-ak mjesta

noć
Pixsell
11.07.2011.
u 10:00

HZZO i Hrvatska lutrija također više ne nabavljaju struju od HEP-a uz koji postoji još osam distributera

HEP je izgubio na natječajima ili se nije ni natjecao za opskrbu strujom oko 50 gradova i općina u zemlji! Nedavno je na natječaju za opskrbu Zagreba strujom pobijedila slovenska tvrtka GEN-I, a državna tvrtka nije se ni natjecala. No metropola je tek primjer HEP-ovih izgubljenih slučajeva. "HEP-ova struja", naime, više ne svijetli ni u nizu ustanova poput škola, fakulteta, kazališta, bolnica itd., ali ni u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskoj lutriji! Tim državnim adresama jeftinije je bilo nabaviti struju od – privatnog konkurenta.

Nisu se snašli na tržištu

Dakle, liberalizacijom tržišta HEP je izgubio monopol, a čini se da se u tržišnoj utakmici nije baš snašao. Dozvolu za opskrbu i distribuciju struje trenutačno u Hrvatskoj ima osam tvrtki (uz HEP) koje konkuriraju nekadašnjem monopolistu. Tako je na javnim natječajima za opskrbu strujom spomenutih HZZO-a i Hrvatske lutrije kao najpovoljniji ponuđač posao dobila tvrtka Partner elektrik.

– Imamo više od četiri tisuće mjernih mjesta, osim HZZO-a i Hrvatske lutrije opskrbljujemo gradove Samobor, Koprivnicu, Sv. Nedelju, Dugu Resu, Obrovac, Medulin... – nabraja predsjednik uprave Partner elektrika Dean Šparavec dodajući da je njihov dolazak na tržište poremetio HEP, koji je dotad djelovao u sustavu koji je sam postavio. Natječaje su dobili jer su bili povoljniji što otvara pitanje kako oni uspijevaju, a HEP ne uspijeva nabaviti jeftiniju struju.

– Struja je burzovna roba o kojoj se pregovara s trgovcima. Dogovaraju se najpovoljniji uvjeti i velika je to borba. Ali, stvar je u tome da se u svakom slučaju može posložiti da poslujete pozitivno. Pregovaramo s trgovcima iz okolnih država, a, primjerice, i HEP uvozi više od 45 posto struje – kaže Šparavec i napominje da je struja u Hrvatskoj u odnosu na EU jeftinija 30 posto čega, kaže, mnogi nisu svjesni te slijedi šok po ulasku u Uniju.

Propustili milijune

No ono što šokira jest inertnost državne tvrtke koja je propustila milijune kuna samo u gradovima i općinama za koje smo dosad dobili potvrdu da su odabrali drugog dobavljača struje. Među njima je, primjerice, Solin koji će strujom za javnu rasvjetu opskrbljivati Partner elektrik čija je ponuda, prema riječima gradonačelnika Blaženka Bobana, bila povoljnija. Konkretno, za godišnju opskrbu Solina strujom spomenuta je tvrtka ponudila 762.353,16 kuna dok je HEP nudio 821.897,60 kuna. Uštedjeli su, nadalje, i u Pirovcu, Novskoj, Petrinji, Županji, Đurđevcu, Ivancu, Podgoraču, Koprivnici, Valpovu, Ivancu itd.

Ključne riječi

Komentara 27

SW
swimm
10:28 11.07.2011.

napokon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AL
alapača
10:30 11.07.2011.

ako se hep nije ni natjecao, treba provjeriti vlasničku strukturu konkurencije koja je omastila brke :D

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
11:04 11.07.2011.

HEP će se znati snaći pa će poskupljenjem opskrbe struje malim potrošaćima za 85% od 1.9.2011. nadoknaditi sve gubitke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije