Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
programiraju od prvog osnovne

Harvard i MIT su super, ali ostajemo u Zagrebu, kažu najbolji informatičari na svijetu

31.05.2016., Zagreb - S informatickog natjecanja u Americi na Zagrebacki aerodrom vratili su se ucenici 15. gimnazije osvojivsi prva mjesta. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
02.06.2016.
u 17:00

Učenici koji su se natjecanja u Americi vratili s odličjima osvojenima u konkurenciji 200 škola za takav se uspjeh, ističu, pripremaju godinama

Genijalci. Tako bi se bez pretjerivanja u jednoj riječi mogli opisati mladi informatičari iz XV. gimnazije koji su ovoga tjedna ponijeli titulu najboljih na planetu na sveameričkom natjecanju ACSL All-Star u mjestu Nashua pored Bostona, i to u konkurenciji 200 srednjih škola iz cijeloga svijeta.

A đaci iz MIOC-a na pitanje jesu li im zadaci koji su drugima zadavali glavobolje bili teški, skromno odgovaraju: Nama baš i nisu…

Bako, to ti je 109

– On je uzeo olovku, napisao brojeve 1, 0 i 9 i rekao: bako, to ti je sto devet. Imao je tada jednu godinu – prisjeća se Slavica Šinto, ponosna baka Dominika Fistrića koji je uspjehom na svom prvom međunarodnom natjecanju iz informatike obitelj učinio, kako kažu, najponosnijom na svijetu, ali nije ih iznenadio.

– Već je u prvom razredu počeo programirati. Talent je važno prepoznati i onda biti podrška djetetu pa mi nije bilo teško voziti ga i nekoliko puta tjedno u Zagrebački računalni savez iz Donje Pušće, odakle dolazimo – objašnjava Nikolina Fistrić, majka 15-godišnjaka koji i sam priznaje kako njemu informatika jednostavno ide, ali i je puno truda trebalo uložiti da bi se došlo do uspjeha.

Nije riječ o vježbama nekoliko tjedana ili mjeseci prije samog natjecanja, svatko od nas se zapravo godinama priprema da bi došao do ovakvog uspjeha. Tjedno programiraju i 30 sati

Slažu se s njime i njegovi kolege Gabrijel Jambrošić, Patrik Đurđević, Lovro Kalinovčić i Patrik Bošnjak, također učenici prvog razreda koji su činili zlatni junior tim. Učenici drugog i trećeg razreda, Vedran Kurdija, Leonard Inkret, Petar Nizić-Nikolac, Paula Vidas i Ivan Stjepanović bili su u intermediate timu koji je osvojio drugo mjesto, a maturanti Adrian Beker, Robert Benić, Nikola Pintarić, Leon Starešinić i Domagoj Bradač u seniorskom koji je bio najbolji u svojoj kategoriji.

Većina njih informatikom se bavi od malih nogu, a na natjecanju su morali riješiti individualni teorijski dio i grupni programerski. Podrška su im bili mentori, profesori Renata Gjurić i Nikola Dmitrović koji su ih i pripremali za natjecanje.

– Nije riječ o vježbama nekoliko tjedana ili mjeseci prije samog natjecanja, svatko od nas se zapravo godinama priprema da bi došao do ovakvog uspjeha – govori Ivan Stjepanović te dodaje kako tjedno programiraju i do 30 sati te da im upravo zato ovo priznanje toliko znači.

Ovdje mi se sviđa

Iako su bili sigurni u sebe, kažu, još ne mogu skriti oduševljenje na licima kada se sjete proglašenja pobjednika. Bilo je tu i smijeha i suza radosnica, a za nagradu su otišli u obilazak Harvarda i poznatog MIT-a, koji su ih oduševili. Ipak, većina njih se na studiju vidi u – Hrvatskoj.

– Svi me pitaju kamo ću ići, a ja im kažem na PMF u Zagreb – kaže Leon Starešinić. Razlog? Jednostavno, veli, “ovdje mi se sviđa”.

Komentara 3

TH
than
02:01 03.06.2016.

Hahaha. Sva'tko od njih ce otici na MiT, ako mu se ukaze prilika, kao sto bi i svatko normalan. Nasi obicno zavrsavaju tamo na postdiplomskom. Ne znam sto Harvard radi tu, ali ok....

ZG
zgrio
17:44 02.06.2016.

Kako se ovo uklapa u naše najgore i nazadnjačko školstvo ? Možda prosvjednici imaju kakav pametan odgovor

DU
Deleted user
14:06 03.06.2016.

Bravo cure i dečki, tako je u svakoj branši, nema rezultata bez rintanja od malih nogu:) Čestitke i sigurno ste zavrijedili ovo svojim trudom, radom i zalaganjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije