Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija za Institut za povijest

Donacijom pomozite da se obnovi slavna Zlatna dvorana

11.07.2020.
u 11:25

Zbog toga jer se u zgradi nalaze brojne povijesno vrijedne umjetnine i freske obnova će biti kompleksna i financijski zahtjevna, a za to Institut nažalost nema novca.

Potes koji je pogodio hrvatsku metropolu prije tri i pol mjeseca nije poštedio ni palaču Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10. Zgrada instituta je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a u sklopu nje nalaze se Zlatna dvorana, Pompejanska dvorana, Renesansna soba te bogata knjižnica koja broji 60.000 svezaka vrijedne povijesne građe.

Potres nije statički ugrozio palaču, ali su svi reprezentativni i radni prostori pretrpjeli brojna oštećenja te je narušena mehanička otpornost i stabilnost konstruktivnih dijelova palače. Njznačajniji prostor palače, Zlatna dvorana, ima vidljiva oštećenja po zidovima, ali sva oštećenja nije moguće uočiti zbog bogatih dekoracija, te će biti potrebno skinuti slike sa zidova da se oštećenja mogu detaljno pregledati. Sve reprezentativne dvorane unutar palače bit će potrebno stručno pregledati od strane restauratorskog zavoda kako bi se točno mogle odrediti štete na zaštićenom kulturnom dobru odnosno umjetninama koje su od neprocjenjive vrijednosti. S obzirom na to da se radi o povijesno vrijednim umjetninama i freskama obnova će biti kompleksna i financijski zahtjevna za koju Institut nažalost nema novaca te ovim putem moli sve koji žele i mogu da doniraju za obnovu kako bi ova palača ponovno mogla ponosno predstavljati identitet i nacionalnu baštinu.  Uplatiti možete izravno na račun Hrvatskog instituta za povijest kod Hrvatske poštanske banke koristeći sljedeće podatke: IBAN: HR5123900011100012127 model plaćanja: HR 99 opis plaćanja: Donacija za obnovu.

Palaču je za plemićku obitelj Vojkffy-Paravić 1840. godine izgradio Aleksandar Brdarić, a 1891. Isidor Kršnjavi dao ju je preurediti prema nacrtima Hermanna Bolléa. Unutar palače nalaze se vrijedne individualne kreacije slikara Ivana Tišova, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića, Ferde Kovačevića, Celestina Medovića i Vlahe Bukovca te kipara Roberta Frangeša Mihanovića i Rudolfa Valdeca.  a koja unutar svojih zidova čuva bogatu povijest i kulturne vrijednosti koje treba sačuvati od eventualnih daljnjih oštećenja. 

Komentara 1

WT
WTF!
13:15 11.07.2020.

RH nek' se sama pobrine za svoje vlasništvo.Koliko puta su građani uskakali svojim donacijama za ovo i ono? A kad se kupuje nova ergela na 4 kotača onda se ima. Dosta je bilo žicanja.👎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije