Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam zimnice

Dolazi zima pa smo provjerili što se sprema za zimnicu: Od ajvara i pekmeza do kestenmaze i scorpiona

storyeditor/2022-10-07/PXL_071022_96013143.jpg
09.10.2022.
u 09:00

Na Europskom trgu održao se Osmi sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

Domaći pekmezi i džemovi te sokovi od raznovrsnog voća, teglice ajvara i hrena te bučine sjemenke u čokoladi samo su dio široke ponude Sajma zimnice i autohtonih proizvoda koji se prošlog tjedna održao u Zagrebu. Štandovi obiteljskih gospodarstava predstavili su se na osmom izdanju manifestacije što je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede na Europskom trgu, od Bakačeve do Palmotićeve. Odlučili smo, stoga, prošetati sajmom i provjeriti što se sprema za ovogodišnju zimnicu.

Kestenmaza sa Žumberka

Tako supružnici Petar i Bernarda Rakošević iz Virovitice na svom štandu nude bučine sjemenke u čokoladi. Stižu u kombinacijama s malinom, kokosom, narančom i mliječnom čokoladom, a paketić od sto grama stoji 20 kuna. Na svom OPG-u Rakošević rade i sok od aronije, koji je bogat antioksidansima te, među ostalim, štiti kardiovaskularni sustav, a za litru ćete izdvojiti 50 kuna. A za 15 kuna možete kupiti bučino brašno koje vlasnica Bernarda preporučuje za paniranje palačinki ili mesa za pohanje.

OPG Kristine Perković iz Samobora odlučio je kraljicu jeseni, buču, iskoristiti u drukčije svrhe pa sortu butternut dodaju u teglice hrena i ajvara, a rade i štapiće. Slatko-ljutkasti hren ovdje možete kupiti za 25 kuna, a Tomislav Perković preporučuje ga kombinirati uz kuhanu govedinu, kobasice ili pak burgere. A koliko su se potrudili i oko predstavljanja svojih proizvoda, primijetili su i organizatori pa su im dodijelili priznanje za najljepšu prezentaciju na sajmu.

Ajvar, ali onaj klasični, nudi i Kristina Lučić, koja je prije šest godina imanje u Bešlincu u Kloštar Ivaniću naslijedila od bake te pokrenula OPG. Najponosnija je, kaže, na standardni ljuti i blagi ajvar, a teglicu od 720 grama nudi za 40 kuna. Kako bi dobila ekstremno ljutu varijantu, uzgojila je i scorpion papričice, a trebate li manje ajvara ili želite više okusa, kod nje možete kupiti i miniteglice od 50 grama koje stoje 10 kuna. Ako ste fan ekstremno ljutih delicija, primjerice umaka, pronaći se moglo na štandu OPG-a Nikoline Varge, koje na sajmu nudi njezin sin Marko. Na imanju u Pisarovini, kaže, uzgajaju razne sorte papričica, kao što su tabasco ili jalapeno, koje dodaju i umacima na bazi voća, primjerice jagode, kruške ili šljive, a cijena staklenki kreće se od 30 do 60 kuna.

Prvi put na sajmu predstavio i OPG Kranjčević iz Carevdara, čiji je pekmez od šljive bistrice zaslužio titulu šampiona. Dobio je, naime, prvu nagradu u kategoriji džemova, marmelada i pekmeza, teglica od 220 mililitara stoji 20 kuna, a vlasnica Marija Kranjčević ponosna je i na njihov broncom ovjenčani ajvar, koji ćete platiti 25. Nagrađen je i OPG Smid iz Zagreba, i to za inovaciju, budući da se vlasnica Mirjana Strancarić odlučila poigrati okusima pa je u hren umiješala jabuku i đumbir.

– Zapravo je vrlo jednostavno. Dinstaju se jabuke u koje se nariba hren te se zajedno nastavlja kuhati, a onda ide u pasterizaciju – otkriva M. Strancarić. Teglicu od 210 grama ovog slatko-ljutog užitka platit ćete 22 kune, a za tri više možete si priuštiti i staklenku džema od primjerice, jabuke, višnje, dunje ili marelice.

Atraktivnim teglicama na svoj štand privlači Štef Drempetić iz Donje Stubice, čiji sin Andrija na OPG-u sadi patišon tikvice. Kiseli ih u alkoholnom octu, a njegov ih je otac odlučio posebno urediti za sajam pa ih izrezbario u srca koja je popunio paprikama. Teglica stoji 50 kuna, a ponosni su i na svog šampiona u kategoriji kiselog povrća. Riječ je o kiseloj paprici punjenoj zeljem, a stoji upola manje. Kestenmaza je pak namaz od kestena i čokolade, slatko-kiselog je okusa zbog dodatka limunske kiseline, a proizvodi ga OPG Štenta iz Ferenaca u Parku prirode Žumberak. Teglica od 220 grama stoji 30 kuna, a za upola manje možete kupiti i litru njihova soka od jabuke. Želite li ga u kombinaciji s višnjom ili aronijom, možete ga kupiti po cijeni od 18 kuna.

Aduti iz Ludbrega

Za ljubitelje mesnih delicija pravo je mjesto štand Pršutane Smjeli iz Dugopolja. Njihov vam djelatnik Damir Drvodelić na kušanje nudi, primjerice, pravi dalmatinski pršut, a ako vam se svidi, kilogram možete kupiti za 130 kuna. Na kilograme prodaju i dalmatinsku pancetu, narezanu za deset kuna više, a tablu za deset manje. Nadaleko poznati ludbreški hren na Europskom trgu predstavlja Agro Altera, a Bojana Makar i Danijel Balog nude najnoviju verziju s dodatkom jabuke, čija je cijena 15 kuna za malu teglicu te deset više za veću.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sasha68
16:03 09.10.2022.

prošli tjedana vi sad objavite? kasnite samo 7 dana

Avatar HajdukLika
HajdukLika
11:50 09.10.2022.

Domaće je domaće. Što je, je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije