Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moraju seliti iz slavonske

Buna na Zelenoj tržnici: 'Od obećane parcele nećemo odustati, a Tomašević nas je uvrijedio'

storyeditor/2022-03-15/PXL_150322_92511619.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/18
16.03.2022.
u 11:30

Zelena tržnica krucijalna je karika u gradskom lancu opskrbe hranom, a ima i veću zaradu nego svi drugi zagrebački placevi zajedno

Zagreb spava dubokim snom dok prvi šleperi sa svježim voćem i povrćem hrvatskih poljoprivrednika pristižu na Zelenu tržnicu. Za oko 200 OPG-ovaca koji ondje nude svoje proizvode radni dan počinje oko dva ujutro. Tada pristižu prvi kupci, zaposlenici malih dućana, restorana, voćarni, zagrebačkih tržnica... Nešto kasnije, kad nad metropolom svane zora, dolaze i Zagrepčani.

Traži se nova parcela

Kilogram peršina, primjerice, ondje ćete platiti 15 kuna, a domaće blitve iz vrtova dalmatinskih OPG-ova koji dominiraju Zelenom tržnicom u ovo doba godine stoji 10 kn. Krumpir prve klase, također domaći, košta četiri kune, luk tri, a zelena salata osam. A caka je u tome što se, podsjetimo, prodaje na veliko, odnosno morate kupiti više kilograma.

– Otkako je korone, dolazi nam sve više kupaca. Nekoliko prijateljica se dogovori, uzmu skupa gajbu mrkve, celera, krumpira i imaju povrća za cijeli tjedan – otkriva nam Silvana Čičak iz OPG-a Prtenjača. Svoje proizvode koji prispijevaju na 15 hektara obiteljskog imanja u blizini Svetog Filipa i Jakova na Zelenoj tržnici prodaje već 25 godina.

Ljudi koji ondje rade su poput nje, veliki ili srednji OPG-ovci iz čitave Hrvatske koji svojim domaćim proizvodima opskrbljuju druge tržnice, restorane, voćarne i male dućane. Zbog toga je Zelena tržnica, kaže Silvana, krucijalna karika u gradskom lancu opskrbe hranom, a ima i veću zaradu nego svi drugi zagrebački placevi zajedno.

Međutim, uskoro će nestati zbog najavljenog kapitalnog projekta denivelacije Slavonske avenije. Pokojni gradonačelnik Milan Bandić na sastanku s OPG-ovcima u listopadu 2020. obećao je da će nova lokacija biti u Ulici Siniše Glavaševića, nekoliko stotina metara od sadašnje, što su svi prihvatili. Kada je on umro, dogovor je otpao.

Spremni i blokirati radove

– Ovo što se događa usmjereno je k uništenju domaćih proizvođača. Ako nas zatvore, što će Zagreb jesti? Nismo ugroženi samo mi već i svi koji od nas kupuju, a govorimo o najmanje 10.000 radnih mjesta – kaže Marina Galović, vlasnica OPG-a Gala i predsjednica Udruge povrtlara Zagreba i Zagrebačke županije.

Otkako je u metropoli došlo do smjene vlasti, ističe, pokušava dogovoriti sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, no bez uspjeha. Prije dva tjedna, dodaje, primila ju je Božena Cvitanović, nova voditeljica Tržnica Zagreb, te joj ponudila rješenje da se presele na stočni sajam u Sesvetama, što je jednom već odbijeno. Zavrzlamu je jučer komentirao i Tomašević, koji je najavio kako bi denivelacija Slavonske pa tako i preseljenje tržnice, trebalo početi vrlo brzo.

– Ako je nova parcela dogovorena s bivšim gradonačelnikom, nije dogovoreno da se ta površina pripremi, odnosno asfaltira za Zelenu tržnicu. Da se to realizira, potrebno je godinu dana. A radovi na denivelaciji počinju uskoro. Prodavači su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom da se presele u Sesvete, a mi tražimo novu lokaciju u blizini grada – kazao je Tomašević.

Međutim, OPG-ovci ne misle odustati od lokacije koju im je obećao Bandić. Ono što su čuli od gradonačelnika, kažu, razbjesnilo ih je, ali i uvrijedilo jer ih nazvao prodavačima, a ne proizvođačima.

– Obećana parcela je pripremljena, poravnata, čista i uokolo je napravljen opkop, dobivena je dozvola HEP-a i svi imovinsko-pravni odnosi su riješeni. Pitali smo na sastanku koliko će trajati montaža i rečeno nam je da je riječ o maksimalno tri mjeseca. Pa i asfaltna baza Zagrebačkih cesta nalazi se deset metara od obećane parcele! Za asfaltirati 20.000 kvadrata potrebno je nekoliko dana. Kako nema vremena asfaltirati tu lokaciju, a ima vremena tražiti novu? Mi od te parcele odustati nećemo – poručuje Marina Galović. Najavljuje i da su, ne ispoštuje li se obećanje, OPG-ovci sa Zelene tržnice spremni blokirati početak radova na denivelaciji. •

Komentara 3

SP
spremni0
07:56 18.03.2022.

novi gradonačelnik je jedan tikvan....

RU
rus4
13:25 18.03.2022.

Zar treba svu proizvodnju domaću uništiti?Blizu živim i tu nam je odlično za kupovinu...Zar smo glasali za Tomaševića a da se ponaša kao HDZ ???

VI
Vilimh
15:52 28.03.2022.

Preseliti u neki adekvatni paviljon na ZG Velesajam, koji zjapi skoro prazan. U svijetu su takova mjesta u paviljonu npr. Padova, Barcelona....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije