Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Znanstvenici pronašli prapovijesnu 'nuklearnu obitelj'

18.11.2008.
u 10:59

U Njemačkoj je pronađena grobnica stara 4600 godina, s posmrtnim ostacima dviju odraslih osoba i njihove djece. Za znanstvenike su to najuvjerljiviji dokazi da su čak i prapovijesna društva obiteljsku jezgru smatrala važnom, objavili su u ponedjeljak istraživači.

Znanstvenici su pomoću analize DNK i ostalih tehnika ustanovili da je skupina pokopana sučelice, što je neuobičajeno za neolitske kulture, a čine je majka, otac i dvojica sinova u dobi od 8-9 i 4-5 godina.

- Dokazom genetskih veza između dvoje odraslih i dvoje djece zajedno pokopanih u istoj grobnici dokazali smo i prisutnost klasične nuklearne obitelji u prapovijesnoj središnjoj Europi. Koliko mi znamo, to je dosad najstariji poznati autentični genetski dokaz - rekao je Wolfgang Haak sa sveučilišta u Adelaideu.

- Njihovo jedinstvo u smrti govori i o jedinstvu u životu - dodaje se u njegovu priopćenju.

Ostaci su pronađen u grobnici u kojoj je bilo ukupno 13 ljudi, a svi su istovremeno pokopani, objavili su Haak i kolege u časopisu Proceedings of the National Academy od Sciences.

Neki su pokopani licem u lice, a mnogima su ruke isprepletene. U grobnici ima djece, od novorođenčadi do desetogodišnjaka, te odraslih, tridesetogodišnjaka i starijih.

Ispitivanje je pokazalo da su mnogi bili teško ranjeni, što bi moglo upućivati na zaključak da su žrtve nasilnog napada. Jedna žena ima kameni šiljak u leđima, a druga frakturu lubanje.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije