Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost svakim danom otkriva nove tajne o ljudskom tijelu

Znanstvenici otkrili što je presudno za boju očiju

maskara
Oriflame
29.12.2009.
u 13:14

Istraživanje provedeno na 4000 ispitanika otkrilo je kako je samo mali broj gena koji sudjeluju u formiranju genetskog koda odgovoran za varijacije boja očiju.

Australski znanstvenici otkrili su kakve se sve genetske zavrzlame kriju iza različitih boja ljudskih očiju. Otkriveno je da je samo mali broj gena koji sudjeluju u formiranju genetskog koda odgovoran za varijacije boja očiju. Istraživanje provedeno na 4000 ispitanika pokazalo je da veliku ulogu ima gen OCA2, koji proizvodi proteine presudne za boju kose, očiju i kože. Pretpostavlja se da smeđooki ljudi imaju više ovog proteina od plavookih te da mutacije toga gena uzrokuju albinizam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije