Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi u oronuloj kućici koja prijeti urušavanjem, bez struje i vode

Vukovarac Lazo Božić (65) snalazi se kako zna i umije
02. ožujka 2015. u 14:52 10 komentara 3616 prikaza
Lazo božić,vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/6

Iako živi na svega kilometar-dva od središta Vukovara, gdje se građanima nude sve mogućnosti modernoga života, Lazo Božić (65) živi u uvjetima koji podsjećaju na početak 19. stoljeća.

Nakon Domovinskog rata Božić je smještaj pronašao u napuštenoj i oronuloj kućici u vlasništvu HŽ-a gdje nema električne energije, pitke vode, sanitarnog čvora… Kuća je u takvom stanju kao da prijeti da će svakoga trenutka da se uruši. Nema niti vrata među prostorijama koje koristi, a umjesto prozora postavljeni su najloni ili prekrivači. Od stvari ima jedan krevet, na kojem spava, i polovnu peć na drva koju koristi za grijanje i kuhanje kada ima što da skuha. O unutrašnjosti dovoljno govori i to da se sve doslovno crni od čađi.

Naime, prije nekog vremena zapaljena mu je jedna od prostorija tako da je sada sve prepuno čađi i gareži. I sam kaže kako unutrašnjost kuće nije ofarbana više od 20 godina. Nema nikoga svoga tako da živi sam i snalazi se kako zna i umije. Kaže kako se slabo druži sa drugim ljudima, da gotovo nigdje ne ide niti mu tko dolazi.

– Živim kako mogu i kako znam. Imam koliko imam. Kupim onoliko za koliko imam novca tako da nisam nikome dužan. U trgovini kupim nešto za hranu, ponekad si nešto skuham i tako mi dani prolaze - kaže Božić kojega Vukovarci zovu Žorž dok nam pokazuje unutrašnjost kuće u kojoj živi. Unutra nema pitke vode pa je zato prije nekoliko godina sam očistio bunar ispred kuće koji i danas koristi.

Od ''moderne“ tehnologije posjeduje samo stari tranzistor na baterije s kojim si krati dane. Ponekad niti njega ne može koristiti jer nema od čega kupiti baterije. Iz grada Vukovara kažu kako je Božić korisnik Centra za socijalnu skrb te da se u grad nikada nije javio sa potrebom podmirenja troškova stanovanja niti za nekom jednokratnom pomoći. Tražio je dodjelu drva za ogrjev, ali se nije javio na poziv pa je njegov slučaj proslijeđen Caritasu.

>>Nijemac je siromašan kad nema za auto, a Hrvat za hranu

>>'Otkada su objavili našu priču, pohode nas i znani i neznani. Hvala im svima!'

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  Lazo pazi se da te ne zaskoče kontrolori s HTV-a dobit ćeš još kaznu za neplaćenu pretplatu od '56 od kad tv emitira program.

 • bajo2:

  centar za socijalnu skrb bi trebao to na licu mjesta da rjesava,tj da posjeti osobu koja je nesto trazila,da se sami uvjere u kakvim uvjetima zivi ta osoba.a ne kao oni u zg.da audijem idu po obrok u pucku kuhinju!

 • jamanuša:

  nadam se da ono novaca što je priostalo jusipoviću od propale kampanje biti uplaćeno ovom nemoćnom starcu kako bi popravio uvjete življenja.