Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U riziku od siromaštva živi dvadeset posto građana

Na udaru negativnih društvenih tendencija našla su se prava na reproduktivno i seksualno zdravlje žena, prava nacionalnih manjina i LGBTIQ+ osoba
27. ožujka 2019. u 13:23 0 komentara 171 prikaza
smeće, hrana, siromaštvo
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kuća ljudskih prava jučer je predstavila i objavila izvještaj pod nazivom “Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2018.”, nastao nakon cjelogodišnjeg nadzora te provedenih intervjua s više od 50 organizacija civilnog društva, kao i članova akademske zajednice.

Kune - novac Baka Kata u čudu 'Strašno! Ženu su kaznili sa 1100 kuna jer sam joj dala 10 kuna'

– Izvještaj pokazuje da je trend snažne društvene polarizacije na konzervativne i liberalne vrijednosti nastavljen i prošle godine. Na društvenu polarizaciju dodatno su utjecale dvije narodne referendumske inicijative, stanje u medijima i pritisci kojima su novinari izloženi zbog sudskih postupaka te dodatno urušavanje javne funkcije HRT-a. Na udaru negativnih društvenih tendencija našla su se prava na reproduktivno i seksualno zdravlje žena, prava nacionalnih manjina i LGBTIQ+ osoba. Usprkos donošenju Zakona o zaštiti zviždača, ljudska prava nisu bila visoko na listi prioriteta Vlade i Sabora. Hrvatska je i dalje bez temeljnih javnih politika zaštite i promocije ljudskih prava – stoji u izvještaju.

Davos Svjetski ekonomski forum Od 7,7 milijardi ljudi u svijetu, siromašno ih je čak 3,5 milijardi

Iako je lani usvojeno više mjera kojima se želi unaprijediti ekonomska situacija, navodi se dalje, velike su nejednakosti između urbanih i ruralnih područja u kojima se bilježe veće stope nezaposlenosti i siromaštva pa oko 20 posto građana živi u riziku od siromaštva.

Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.