Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iskustva Hrvatica s abortivnom pilulom: Osjetite kada sve izlazi iz vas

Za razliku od kiretaže, koja je brže gotova, kod pobačaja lijekovima ne može se dogoditi perforacija maternice, komplikacija zbog koje žena može ostati bez maternice, kaže dr. Podobnik
21. ožujka 2019. u 08:30 8 komentara 3224 prikaza
ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), a ona se može dobiti samo u zdravstvenim ustanovama koje su registrirane za djelatnost ginekologije i porodništva.

pilula Isključivo u liječničkim ordinacijama Pilula za pobačaj dostupna i na hrvatskom tržištu

– Pacijenticama se nakon podrobnog pregleda najprije daje pilula Mifegyne, nakon čega idu kući i vraćaju se nakon 36 sati kako bi primile pilulu Mispregnol, koja izaziva kontrakcije i pobačaj. Tad žena mora ležati u bolnici pod strogom kontrolom barem nekoliko sati, a ponekad je potrebna i infuzija – objasnio je za 24 sata dr. Mario Podobnik, vlasnik zagrebačkog Rodilišta Poliklinika Podobnik.

Kaže, kako ovakva vrsta pobačaja ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

– Za razliku od kiretaže, koja je brže gotova, kod pobačaja lijekovima ne može se dogoditi perforacija maternice, komplikacija zbog koje žena može ostati bez maternice. Također, kod pobačaja pilulama mogućnost infekcije smanjena je na minimum. No, bol je cijelo vrijeme prisutna, a pacijentica je emocionalno opterećena – kaže on.

O iskustvu s abortivnom pilulom progovorila je jedna 28-godišnja Hrvatica koja je morala pobaciti jer je imala dijagnozu blighted ovum, odnosno vještičje jaje. Ona je abortivnu tabletu uzela u četvrtak te se u subotu morala javiti u bolnicu.

Zagreb: Okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama" Zakon o prekidu trudnoće Pobačaj mora biti dostupan bez savjetovanja i komisija

– Došla sam u dogovoreno vrijeme u bolnicu. Opet su me pregledali ultrazvučno i dali mi još dvije tablete Mispregnol, koje sam na isti način držala u ustima kao u četvrtak. Otopile su se nakon 20 minuta. U roku od 15 minuta počeli su baš jaki grčevi. Boljelo me toliko da nisam mogla ništa drugo nego se skvrčiti na krevetu i usredotočiti se na bol. Nisam čula ni vidjela nikoga i bila sam vrlo blijeda – prisjetila se ona. Kaže kako je razlika između tih bolova i menstrualnog bola u tome što su ovo bile kontrakcije nalik na polutrudove.

– Boljelo me 7-8 sekundi baš jako, a onda bi 3-4 sekunde popustilo. I to je trajalo oko sat vremena. Krvarenje je počelo odmah s bolovima. Osjećaj kad nešto izlazi prilično je grozan. Sve je otišlo u WC i liječnici nisu ništa pregledavali jer dijagnoza nije bila takva da se tkivo mora pregledati ili slati na analizu – kaže ona. U bolnicu je došla oko 8 sati, tabletu je dobila oko 10, a kući je išla oko 15 sati.

Zagreb: Održan okrugli stol o Zakonu o pobačaju za 21. stoljeće POBAČAJI Prijedlog zakona o prekidu trudnoće: Žena treba imati pravo na slobodno odlučivanje

Druga žena (32) sličan je postupak prošla u ožujku prošle godine. Ona je imala spontani pobačaj u 12. tjednu trudnoće pa su joj liječnici dali tabletu da se očisti.

– Nakon pregleda dobila sam tabletu Mifegyne. Popila sam je s čašom vode, nikakvih posebnih uputa nisam dobila. Rekli su mi da dođem za dva dana ponovno, da će me tad hospitalizirati – kaže ona. Kada se nakon dva dana vratila u bolnicu, dobila je dvije tablete, ali vaginalno u maternicu.

– Nakon sat vremena ležanja počeli su menstrualni bolovi. Bili su to snažni grčevi. Nisam željela gledati, bilo mi je prestresno i prebolno. Osjetite kad izađe iz vas, osjeti se pogotovo onaj prvi put kad sam morala ići na WC i tad je to sve krenulo u valovima i u komadima iz mene – prisjeća se ona. Unatoč stresu koji je proživjela, da se ponovno nađe u takvoj situaciji prije bi izabrala tabletu nego kiretažu.

Juraj Jezerinac U propovijedi Jezerinac o pobačaju: Od mesa te djece rade se najskuplji parfemi

– Ženama bih preporučila da odaberu tabletu. Iskreno, da sad opet moram birati, opet bih odabrala tabletu. Naime, koliko god da je situacija sama po sebi stresna, mislim da ne bih odabrala da me uspavaju i da me čiste te nakon toga probude. Dok se pripremaš za postupak i dok se budiš iz narkoze, opet proživljavaš taj stres. Da opet moram, ne bih dvojila – zaključuje ona.

VIDEO Iskustvo Marije Dedić koja je imala kiretažu

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • korisnik70:

    Baciti dijete sa balkona šokira, a ubiti dijete namjerno je zakonski dopušteno?! Proučite malo istraživanja o tome kolika je to bol za tu malu nerođenu djecu

  • paramarin:

    Hvata me jeza, tko je tu više normalan...a pričaju o "reproduktivnom zdravlju", gamad, u grob šalju i majku i čedo...

  • bakulušić:

    Komad po komad...neželjenog bića...