Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Mustač izručen Hrvatskoj na izvršenje ostatka 40-godišnje zatvorske kazne

Postupak Mustačeva izručenja pokrenut je krajem listopada, kada je Vrhovni sud kao nedopuštenu odbacio posljednju Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena prijašnja presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici
28. studenoga 2019. u 19:35 24 komentara 2002 prikaza
Zdravko Mustač
Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zdravko Mustač, bivši čelnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, koji je u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, izručen je Hrvatskoj.

Zdravko Mustač Đurekovićevo ubojstvo Mustaču pravomoćna 40-godišnja zatvorska kazna, uskoro stiže u Hrvatsku

Redovitim letom iz Münchena Mustač je stigao oko 12.45 sati, a oko 14.15 sati primljen je u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora. Nakon stručne procjene naknadno će biti raspoređen u neku od kaznionica u kojoj će odslužiti ostatak od 40-godišnje zatvorske kazne, izvijestila je Hina.

Postupak Mustačeva izručenja pokrenut je krajem listopada, kada je Vrhovni sud kao nedopuštenu odbacio posljednju Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena prijašnja presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici. Taj je sud, pak, Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sustav presudu iz Njemačke gdje je, zbog Đurekovićeva ubojstva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim suradnikom Perkovićem koji je Hrvatskoj izručen 11. srpnja.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, doživotnog zatvora, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru. Trenutačno je u zatvoru u Glini.

Perković odlazi u zatvor NAKON 5 I POL GODINA Perković stigao avionom, u Hrvatskoj mora odslužiti još 24,5 godina zatvora

Obojica su od početka odbacivala krivnju, a nakon njemačke presude obratila su se i Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) od kojega očekuju da zatraži novo suđenje, odnosno da utvrdi teška kršenja Konvencije od kojih je najvažnije što im nije sudio neovisan i nepristran sud, nego sud za koji tvrde da je bio u sprezi s tužiteljstvom.

Osim Strasbourga, Mustačeva obrana očekuje i odluku Ustavnog suda budući da je usporedno s trećestupanjskom žalbom u srpnju podnijela i Ustavnu tužbu protiv odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici i Vrhovnog suda kojima je izrečena i potvrđena kazna zatvora od 40 godina. Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat objašnjava kako je od Ustavnog suda zatraženo da se prethodnim pitanjem obrati Europskom sudu pravde u Luxembourgu jer obrana smatra da su domaći sudovi u Mustačevu slučaju pogrešno primijenili europsko pravo. Time bi se, kaže, moralo razjasniti jesu li domaći sudovi trebali imati u vidu da sankcija za okrivljenika ne bi smjela biti tegotnija nego da kaznu izvršava u državi u kojoj je sankcija izrečena.

Josip Perković Osuđen na doživotnu kaznu VIDEO MUP objavio snimku dovođenja Josipa Perkovića u Remetinec

Iako je Mustač u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor, Horvat objašnjava kako bi tamo Mustač i Perković nakon 15 godina bili otpušteni na tzv. obvezni uvjetni otpust, dok se u Hrvatskoj uvjetni otpust može zatražiti tek nakon odslužene polovice kazne, a u praksi se odobrava tek po izvršenju dvije trećine kazne.

Odvjetnica se žali i da hrvatski Ustavni sud gotovo uopće ne koristi mogućnost traženja prethodnog mišljenja od suda u Luxemburgu, iako je to najbolji put za testiranje usklađenosti nacionalnog prava s europskim.

Zdravko Mustač
1 / 5
Zdravko Mustač i Josip Perković
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Deleted user:

  Nije ga uspio spasiti Milanovićev Lex Perković.

 • Lokator:

  Njemci osudu, nama uzdrzavanje

 • Avatar MK
  MK:

  Ja bi ga poslao u Sloveniju... I poslje neka ga Plavim Vlakom prevezu u Srbiju i pokopaju pored doživotnog Maršala...